7 lessen die je kan trekken uit de meest recente presentatie van de Nationale Veiligheidsraad

Fronste je ook de wenkbrauwen toen je de recente powerpointpresentatie zag van de Nationale Veiligheidsraad? Dat is niet onlogisch. Je kan er echter ook een aantal waardevolle lessen uit trekken om het in de toekomst beter te doen met jouw presentaties. Deze 7 tips zullen jou daar alvast mee helpen.

KISS

Een vrij bekend adagio maar we kunnen er niet genoeg de nadruk op leggen. Keep It Stupid and Simple. Verlies jezelf niet in complexiteit omdat jezelf helemaal bent ondergedompeld in de materie.

Hou het overzichtelijk

De Franstalige audiovisuele omroep RTBF.be slaagde erin om alle nieuwe maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad omtrent corona samen te vatten op één heldere slide, icoontjes incluis. Die slide kan je hier bekijken.

Wees bondig

De gemiddelde mens heeft vandaag een alsmaar kortere aandachtsspanne. De digitale revolutie heeft er immers voor gezorgd dat we ons steeds minder lang en goed kunnen concentreren. Hou daarmee rekening in je presentatie. In het geval van de Nationale Veiligheidsraad kon het niet echt, maar trigger je publiek ook tijdens de presentatie door hen gerichte vragen voor te schotelen. Zo kunnen zij ook participeren. Omdat je hen actief betrekt bij je presentatie zijn ze zo gelijk weer bij de les.

Maak het visueel

Zorg tijdens je presentatie voor de nodige visuele ondersteuning. Sociale netwerken hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat we gewoon zijn om positief te reageren op icoontjes of emoji’s. Werk dan ook met kernachtige statements die je presenteert met icoontjes. Heb je bijvoorbeeld een slide met do’s-and-don’ts, voorzie dan een kolom met een groen vinkje voor de do’s en een kolom met een rood kruisje voor de don’ts. Dat zijn immers universele symbolen die we allemaal begrijpen.

Hou rekening met je doelpubliek

In het geval van de Nationale Veiligheidsraad kan je stellen dat je een presentatie maakt voor een wel heel algemeen publiek. Maak dan ook een presentatie die begrijpelijk is voor alle mensen, niet enkel voor een technisch onderlegd publiek of een publiek met een bepaald opleidingsniveau.

Resumeer

Vat aan het einde van jouw presentatie nog even de kerngedachte(n) samen. De kans is immers groot dat de toehoorders de eerste keer niet alles meteen hebben begrepen. Aarzel ook niet om tijdens jouw presentatie regelmatig belangrijke dingen weer voor het voetlicht te brengen.

Slides ≠ presentatie

Overlaad je slides niet met informatie. Hou de boodschap per slide kernachtig. Combineer per slide een leuke visual en/of grafiek en/of korte boodschap. Je slides zijn niet jouw presentatie. In het beste geval zijn ze een visuele ondersteuning van jouw betoog. Het echte verhaal errond komt van jezelf.

Pascal Dewulf