5 op de 10 Vlaamse werknemers voorstander van vergadervrije (halve) dag per week: jij ook? 

Vergaderitis: heel wat bedrijven vallen er aan ten prooi. Eindeloos vergaderen over van alles en nog wat. Dat moet anders kunnen, toch? Zeker, althans wanneer we het onderzoek van UGent mogen geloven.

Uit onderzoek van UGent blijkt dat 5 op 10 Vlaamse werknemers voorstander zijn van een op voorhand vastgelegd vergadervrij moment per week of per maand. 4 op de 10 staan ervoor open en slechts 1 op 10 is tegen. Het meeste voorstanders kent het systeem van een vergadervrije halve dag per week. Al is het verschil volgens het onderzoek met andere uitwerkingen (bv. hele vergadervrije dag per week) niet substantieel. Je baas lijkt dus de flexibiliteit te hebben om de meest passende optie te kiezen. Maar, hij moet wel een optie kiezen. Zoveel is duidelijk. Uit eerder onderzoek van UGent blijkt immers ook dat Vlaamse werknemers gemiddeld 4,5 vergaderingen per week hebben en gemiddeld 5 uur en 54 minuten per week doorbrengen in die vergaderingen. Dit is trouwens nog een vrij milde inschatting. In bedrijven waar bijvoorbeeld ‘Scrum’ als werkmethode wordt gehanteerd op de werkplek kan dat aantal uren immers makkelijk verdrievoudigen.

Minder autonomie

Wanneer het aankomt op vergadervrije (halve) dagen dan blijken vooral vrouwelijke werknemers significant enthousiaster te zijn. Ook leidinggevenden zouden positiever staan tegenover het verminderen van vergaderitis. De voorstanders relateren vergadervrije momenten aan hoger welzijn op het werk. Veel vergaderingen moeten bijwonen verhoogt immers de werkdruk doordat er minder tijd is om taken af te krijgen. Ook zorgt te vaak vergaderen voor minder autonomie in je job waardoor je je taken en dagplanning minder goed kan controleren.

Stress in de werkomgeving

En laat werkdruk en beperkte autonomie nu net de sleutelelementen zijn die voor stress zorgen in de werkomgeving. Uit het onderzoek van UGent blijkt dan ook dat Vlaamse werknemers, nog meer dan welzijn op de werkplek, streven naar een hogere productiviteit door vergadervrije momenten. Bijna 1 op 2 van de respondenten geeft aan te verwachten dat een vergadervrije (halve) dag per week hun productiviteit zou verhogen. Slechts 16% verwacht dit niet.

Representatief onderzoek

UGent voerde het onderzoek in samenwerking met onderzoeksbureau Bilendi bij een representatieve groep van 1.000 Vlaamse werknemers tussen 18 en 64 jaar. De steekproef bestond uit 44,8% mannen en 55,2% vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de respondenten was 44,4 jaar. 55,7% van de respondenten had een diploma hoger onderwijs; 44,3% van de respondenten had dat (nog) niet.

Pascal Dewulf

Bron: UGent.be