Aan de slag gaan als jobstudent? Hier moet je zeker op letten
04/07/2023
Ga je als jobstudent enthousiast aan de slag tijdens de zomervakantie? Dan zijn dit de dingen waar je moet op letten om alles uit je vakantiejob te halen.
Misschien ga je voor de eerste keer aan de slag in een vakantiejob. Of mogelijk ben je best wel al een doorgewinterde jobstudent. Hoe het ook zij, om alles uit je vakantiejob te halen, kan je best de volgende dingen in het achterhoofd houden. Een eerste ding is dat je, om een vakantiejob te mogen doen, minstens 16 moet zijn. 15 mag ook, maar dan wel op voorwaarde dat je de eerste twee jaren van je middelbare school al hebt afgemaakt.
Overeenkomst is een must
Voorts moet je er als jobstudent ook voor zorgen dat je de administratie met je werkgever op orde hebt. Alles begint met een geschreven overeenkomst, een contract. Voor alle duidelijkheid: dit is geen nice to have. Het is een must om wettelijk in orde te zijn. Anders doe je aan zwartwerk of ben je bijvoorbeeld niet gedekt bij een arbeidsongeval. Ook staat in zo’n contract bijvoorbeeld wat je gaat verdienen. Als puntje bij paaltje komt, moet je zo niet nodeloos met je baas palaveren over wat jullie nu eigenlijk hadden afgesproken.
Slok op de borrel
Een volgende punt is het aantal uren dat je mag werken. Vanaf 2023 is het aantal uren dat je aan vakantiejob-tarief kan werken, gestegen tot 600 uur. Voordien was dat 475 uur. Dat vakantiejob-tarief zorgt er bijvoorbeeld voor dat je slechts 2,71% sociale bijdrages betaalt op je verdienste in plaats van 13,07%. Scheelt al snel een flinke slok op de borrel, toch? Ga je toch over die 600 uur heen, dan kom je weliswaar in dat minder interessant tarief terecht.
Wel/niet ten laste
Over je loon: verdien je meer dan 14.514 euro bruto? Dan moet je daarop belastingen betalen. Wanneer je daarenboven meer dan 7.965 euro bruto verdient, ben je niet langer ten laste van je ouders. En gaan zijn op hun beurt meer belastingen dienen te betalen. Heb je nog maar één ouder? Dan mag dat in dit geval maximum 10.090 euro bruto zijn.
Echte professional
En misschien wel de belangrijkste tip: gedraag je tijdens je vakantiejob als een echte professional. Toon je van je meest collegiale kant en laat zien dat je een volwaardig teamlid bent. Stel je open op naar je collega’s en leer zo snel als mogelijk zoveel als mogelijk van hen. Jouw gedreven attitude zal ervoor zorgen dat je wordt opgemerkt.
Ben je een dagje ziek of duiken er onvoorziene omstandigheden op (een nachtje te zwaar doorgezakt zijn, kan je helaas niet inroepen), meld dit dan zo snel als mogelijk bij je baas. En geef duidelijk aan hoelang je afwezig zal blijven. Indien je baas tevreden is over jou, aarzel dan niet om aan het eind van je vakantiejob jouw plekje voor volgend jaar te fixen. Wie niet waagt, niet wint.
Pascal Dewulf