8 redenen waarom een vakantiejob goed is voor je carrière

Je had er mogelijk niet bij stilgestaan, maar een vakantiejob kan wonderen doen voor je carrière. Dit zijn alvast 8 goede redenen om te gaan voor die vakantiejob.

1. Het is een stevig opstapje

Een vakantiejob is in heel wat gevallen een opstapje naar een echte carrière. Potentiële werkgevers krijgen zo een voorsmaakje van je kennen en kunnen. Misschien halen ze je aan het eind van je vakantiejob dan ook wel aan boord.

2. Je bouwt praktijkervaring op

Gegeven dat je in de sector terechtkan waarvoor je opleiding volgde, bouw je uiteraard al praktijkervaring op. Perfect om je cv wat aan te dikken als starter.

3. Je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Erop uit trekken voor vakantiewerk maakt je zichtbaar voor potentiële werkgevers. Je solliciteert en ze krijgen je in het vizier. Mogelijk sleep je een interessante vakantiejob uit de brand, misschien zelfs wel een vaste job.

4. Je scherpt je discipline aan

Iedere morgen netjes op tijd op het werk verschijnen om daarna acht uren of meer het beste van jezelf te geven, het vraagt de nodige discipline. Dat is een kenmerk waarvan je later zeker ook als vaste kracht meer dan genoeg zal nodig hebben. Een goed vakantiejob geeft je op dat vlak alvast een uitstekende basis.

5. Je kan je cv in de praktijk aftoetsen

Gedreven, ambitieus, leergierig. Het zijn zoemende woorden die op haast elk cv voorkomen. De hamvraag: passen die woorden wel bij jou? Een vakantiejob zal je alvast toelaten om dat even in de praktijk na te gaan. Op basis daarvan kan je je cv vervolgens waar nodig bijsturen.

6. Je vergroot je netwerk

Vers vanaf de schoolbanken is je netwerk doorgaans niet echt uitgebreid. Met een vakantiejob leer je alvast andere professionals kennen en vergroot je zo je professionele netwerk. Perfect om misschien ook op andere professionele paden terecht te komen.

7. Je krijgt er meer zelfvertrouwen van

Een vakantiejob is meer dan een job. Het is een brug tussen je tijd als student en je al dan niet definitieve opstap naar de professionele wereld. Naargelang je jezelf nieuwe professionele vaardigheden (verder) eigen maakt, zal je je tijdens je vakantiejob steeds zekerder van je stuk gaan voelen. Goed voor je professionele zelfvertrouwen, denken we dan.

8. Je legt een basis voor je verdere professionele leven

Je eerste vakantiejob, je eerste geld. Wat kan je daar zoal mee doen? Misschien investeren in een laptop, een leuk pak, een bijkomende opleiding. Het zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat je steviger in je schoenen zal staan op de arbeidsmarkt.

Pascal Dewulf