Waarom je maar beter je vakantiegeld uit dienst niet dadelijk ‘spendeert’

Als je arbeidsovereenkomst eindigt, zal je werkgever je een vakantiegeld ‘uit dienst’ betalen.  De neiging kan dan wel eens bestaan om het bedrag dat je daarbij ontvangt uit te geven.  Maar waarom ben je daar maar beter voorzichtig mee?

Wat is het?

Als je arbeidsovereenkomst eindigt (om welke reden ook), is je werkgever verplicht om je alle vakantiedagen waarop je nog recht hebt dadelijk uit te betalen. Meer bepaald moet hij je de vakantiedagen uitbetalen waarop je recht hebt in het lopende jaar, alsook de vakantiedagen die je voor het volgende jaar reeds hebt opgebouwd op basis van je prestaties in het huidige jaar. Als hij voor het lopende jaar je dubbel vakantiegeld nog niet uitbetaalde zal hij dat eveneens moeten doen net als het dubbel vakantiegeld voor het volgende jaar (dat je al opbouwde).

Aanzienlijk bedrag

Dat betekent dan ook meteen dat je van je werkgever vaak een flink bedrag zal ontvangen op het moment dat je uit dienst treedt.  Het bedrag van het vakantiegeld dat je krijgt zal bovendien bovenop je loon komen, de eventuele opzegvergoeding die je krijgt en dies meer. De neiging kan dan ook groot zijn daarmee een uitgave te doen die je al lang wilde doen (zoals bv. een mooie reis, een elektrische fiets…).

Een kwestie van voorzichtig zijn

Toch ben je daar maar beter voorzichtig mee.  Als je namelijk gaat werken bij een andere werkgever zal die het bedrag dat je als vervroegd vakantiegeld ontving later in mindering brengen op de betalingen die je van hem verwacht.  Je zal dan van je nieuwe werkgever namelijk geen betaling krijgen van de vakantiedagen die je bij hem opneemt maar die je opbouwde bij je vroegere werkgever.  Ook zal je het bedrag van het dubbel vakantiegeld dat je kreeg van je vorige werkgever niet nog eens krijgen bij je nieuwe werkgever.

Jan Roodhooft, advocaat