Zo weet je welke extra dagen je in 2021 ‘vrij’ hebt
02/12/2020
Als een feestdag samenvalt met een zondag of een inactiviteitsdag in het bedrijf waar je werkt (vaak de zaterdag), moet je werkgever die ‘vervangen’. Op welke dag mag je de feestdag in kwestie dan opnemen? Waarom weet je eerstdaags waar je voor 2021 aan toe bent?
Volgend jaar zijn er weer enkele feestdagen die op een zaterdag of zondag vallen. Dat is meer bepaald zo voor zaterdag 1 mei 2021, zondag 15 augustus 2021 en zaterdag 25 december 2021. Je mag die feestdag dan op een andere dag opnemen. Maar wanneer kan je dat juist doen?
Tegen wanneer vastleggen?
Je werkgever moet voor 15 december eerstkomende de vervangingsdagen die volgend jaar zullen gelden al vastleggen. Op die manier kan je nu desgewenst al bepaalde plannen maken. Die vervangingsdagen moeten wel in het lopende kalenderjaar vallen. Je werkgever kan dus bijvoorbeeld niet beslissen om de vervangingsdag voor kerstdag 2021 pas in 2022 te laten vallen. Voor de rest zijn er niet echt grenzen aan de data waarop je werkgever de vervangingsdag kan laten vallen.
Hoe vastleggen?
In sommige gevallen beslist het paritair comité over welke vervangingsdag in de plaats van de feestdag komt. De vervangingsdagen kunnen ook vastgelegd worden door de ondernemingsraad in het bedrijf en als die er niet is (of geen beslissing neemt) in akkoord tussen de werkgever en de vakbondsafvaardiging.
Als ook dat niet gebeurt of er geen vakbondsafvaardiging is, dan kan je werkgever samen met een meerderheid van de werknemers een beslissing nemen. Bij gebrek hieraan kan je zelf een afspraak maken met je werkgever. Je zou in dat verband vaste dagen kunnen overeenkomen of afspreken dat je de vervangingsdag ‘vrij mag opnemen’.
Geen beslissing, en dan?
Als er binnen het bedrijf waar je werkt geen vervangingsdagen vastgelegd worden, dan wordt de feestdag vervangen door de eerstvolgende activiteitdag. Bij een feestdag die op zaterdag of zondag valt is dat dan normaal de maandag daaropvolgend.
Jan Roodhooft, advocaat