Zo scherm je je werk af tijdens je vakantie

Het blijft verleidelijk: je werkmails even checken terwijl je ligt te zonnen op het strand. Als het toch echt moet, maak dan enkele afspraken met jezelf. Anders sta je voor je het weet een meeting in te bellen terwijl je dochter je langzaam ingraaft in het zand. Zes tips om je vakantie af te schermen van het werk.

1. Out of office

Stel een dikke vette ‘out of office’ in voor je mailbox, dat schept een drempel voor collega’s en klanten die je nodig hebben. Als je laat weten dat je met vakantie bent, zullen ze je minder snel bellen voor een akkefietje.

2. Eén, uno, eins, one

Dien je je mails toch op te volgen, spreek dan met jezelf af dat je dat één maal per dag doet, op een vast tijdstip en met beperkte duur. Bijvoorbeeld van 17u tot 17u30, net vóór het aperitief. En nee, je gaat tijdens het dessert niet stiekem checken of die van ICT al geantwoord heeft op je vraag.

3. Dit is de voicemail van…

Wijzig je voicemail tijdens je vakantie. Laat weten dat je in verlof bent, dat klanten een bericht kunnen inspreken dat je na je vakantie zal beluisteren. Verwijs hen door naar het bedrijf voor dringende gevallen. Zie je je gsm tijdens de vakantie rinkelen en is het je belangrijkste klant, overweeg dan wat de gevolgen kunnen zijn. De dagtrip naar de top van de vulkaan missen, bijvoorbeeld.

4. Stel grenzen

Mogen je collega’s je bellen? Zo ja, voor welke dringende gevallen? Of ben je telefonisch niet bereikbaar en kunnen ze enkel een mailtje sturen? Die je dan braafjes net vóór dat aperitief beantwoordt en niet tijdens de aqua aerobics om 11u. Maak vooraf afspraken met je collega’s.

5. Zorg voor back-up

Verwijs in je out of office naar personen die als back-up kunnen dienen. Lies weet veel over je lopende project en Amina is op de hoogte van die moeilijke klantenaccount. Zet hun gegevens, met hun toestemming, in je ‘out of office’ en er komen heel wat minder problemen jouw richting uitwaaien.

6. Draai de knop om

Je mag niet, en we herhalen: niet (!) bezig zijn met je werk. Enkel wat inspiratie voor nieuwe projecten is toegestaan, verder hou je je bezig met je kinderen, zonnecrème smeren en de sfeer opsnuiven.

Fijne vakantie gewenst!

Eveline Janssens