Zo laat je je werk los tijdens je vakantie

Voor velen staat de vakantie voor de deur. Of het nu een thuisvakantie wordt, een autovakantie naar een van de buurlanden of toch een vliegvakantie, de bedoeling is dat je volledig kunt ontspannen. Deze tips helpen je alvast aardig op weg op volledig te deconnecteren van het werk.

Een goede voorbereiding

Het lijkt misschien evident, maar dat is het niet altijd. Probeer op tijd de zaken af te ronden en neem kort voor je vakantie geen nieuwe taken aan.

Zet je out-of-office aan

Een klassieker die vaak over het hoofd gezien wordt: zet je out-of-office aan en doe dit best een dag voor je vakantie begint. Zo heb je de tijd om al de mailtjes nog mooi te beantwoorden. Wie je tijdens je vakantie mailt, weet dat hij of zij geen antwoord moet verwachten. Vraag even na of een collega de mails eventueel wil opvolgen en zet die contactgegevens in je afwezigheidsmelding. Zo word je niet overspoeld door mails als je uit vakantie komt.

Pas je voicemail aan

Heb je een telefoon van het werk? Pas dan je voicemail aan en zet de gsm volledig uit tijdens je vakantie. Ook hierin kun je de gegevens van een collega vermelden.

Schrijf je gedachten op

Kun je bij het begin van je vakantie het werk niet echt loslaten? Ben je bang dat je zaken over het hoofd zal zien bij je terugkomst? Schrijf je gedachten dan even op. Zo kun je ze makkelijker loslaten en herneem je alles wanneer je weer aan de slag gaat.

Doe niet onmiddellijk niets

Ben je een bezige bij? Probeer dan langzaamaan in vakantiemodus te gaan. Zorg dat je wat leuke to do’s hebt op de planning (geen werk!) en hou je daarmee bezig. Beetje bij beetje zal alles wel in slow motion gaan en na enkele dagen ben je klaar om volledig te ontspannen.

Slaap eens uit

Uitslapen is een wondermiddeltje om het werk los te laten. Of doe een middagdutje (in de hangmat!) en dommel weg met je snoet in de zon.

Lees een ontspannend boek

Ga voor ontspannende vakantielectuur waarin je je volledig kunt verliezen en probeer de leerboeken te houden voor op andere momenten.

Prettig vakantie!

Mieke Vercruijsse