Zo haal je het meeste uit een snipperdagje

Heel wat werknemers moeten tijdens hun vakantie een paar dagen ‘acclimatiseren’ vooraleer de stress uit hun lijf verdwijnt. Bij een verlofdagje tussendoor is die tijd er niet. Hoe geniet je zonder een snipper stress van een snipperdagje? Vijf vuistregels.

1. Zet alle meldingen af (ook de leuke)

First things first: schakel de e-mailmeldingen op je telefoon uit. (We gaan ervan uit dat je je laptop zelfs niet inschakelt.) Doe nadien ook hetzelfde met Facebook, Instagram, WhatsApp en andere ‘ontspannende’ apps. Je wil toch niet de helft van de tijd naar je smartphone zitten turen op je kostbare verlofdag? Vandaag heb je andere en betere dingen te doen!

2. Bereid je goed voor

De dag voor een snipperdag moet je met een gerust gemoed je computer kunnen uitschakelen. Zorg ervoor dat je belangrijkste taken zijn afgerond. Schrijf de dingen die je nog moet doen neer in een to-dolijst, zodat ze niet meer rondzwerven in je hoofd. Zijn nog niet alle hangende zaken afgehandeld? Geen zorgen. Overmorgen is er een nieuwe dag.

3. Laat weten dat je afwezig bent

Vergeet je afwezigheidsmelding niet in te schakelen, zelfs al is het maar voor 24 uur. Zo weet jij dat jouw contacten weten dat je er niet bent. En weersta aan de verleiding om te vermelden dat je bij dringende vragen gebeld mag worden. Hou het bij een droge ‘Ik ben er vandaag niet’, zonder telefoonnummer, en vermeld het e-mailadres van een collega.

4. Cancel alle to-dolijstjes (ook de leuke)

Als je een dag verlof neemt om naar de gemeente, tandarts en bank te kunnen, lees dan niet verder. Maar wil je gewoon een dagje ontspannen, schrap dan elke to-dolijst van je planning. Geen was, geen plas, geen tandarts of bank. Hetzelfde geldt voor ontspannende to-dolijstjes, genre: ‘Gaan sporten, boek lezen, winkelen.’ Om echt te kunnen genieten van een snipperdag, moet je hoofd leeg zijn. Niks moet, alles mag.

5. Eén dag is zo weer voorbij

Heb je het gevoel dat je onmisbaar bent op kantoor? Dat de anderen in een kramp schieten bij jouw minste afwezigheid? Think again. Het werk gaat gewoon voort, ook zonder jou. Als het een troost mag wezen voor de workaholics: een snipperdag is zo weer voorbij. Je kan dus zonder schuldgevoel (en zonder gsm) in de tuin gaan liggen.

Gerlinde De Bruycker