Werken op een feestdag: wat brengt het op?

21 juli, 15 augustus… dat betekent voor de meeste Belgen een extra dagje rust. Behalve voor wie in de horeca, het ziekenhuis of voor een vervoersmaatschappij werkt. Wat krijgen ze in ruil?

Sinds 1971 bepaalt de wet op de zondagsrust dat er op zon- en feestdagen niet mag gewerkt worden, maar er zijn uitzonderingen op die regel. Sommige bezigheden laten nu eenmaal niet toe om simpelweg het bordje met ‘gesloten’ voor de deur te hangen. Bakkers en krantenwinkels kunnen ervoor kiezen om op 21 juli open te blijven, net als horecazaken, apothekers en bedrijven die met ploegenarbeid werken.

Premie

Moet je zelf werken op een feestdag? Met wat geluk vind je een collega die het graag van je overneemt, want er zijn wel wat voordelen verbonden aan werken op een zon- of feestdag. Het spreek voor zich dat je het gebruikelijke loon krijgt, maar heel wat werkgevers betalen daar nog een premie bovenop. In de gezondheidszorg kan dat oplopen tot 56% van het gewone loon! Wie overuren klopt tijdens een feestdag, krijgt voor die uren het dubbele van zijn normale uurloon.

Recuperatiedag

Daarnaast heb je recht op een betaalde recuperatiedag in de volgende zes weken. Als je minder dan vier uur gewerkt hebt op de feestdag, dan heb je recht op een halve dag recuperatie. Werkte je meer dan vier uren, dan krijg je een volledige dag inhaalrust.

Lees alle wettelijke regels rond werken op een feestdag.

Manu Sinjan