Waarom twee weken vakantie niet goed voor je is

Je zit er mogelijk nog reikhalzend naar uit te kijken maar wist je dat een te lang verlof eigenlijk niet echt goed voor je is?

Twee weken vakantie is zonde van de verspilde tijd, althans wanneer we de gerenommeerde Israëlische psycholoog Daniel Kahneman mogen geloven. Kahneman is onder meer de auteur van de bestseller ‘Ons feilbare denken’.

Kahneman hield onlangs tijdens een van de roemruchte TED-talks een uitgebreid exposé over vakantie vieren. Daarin stelde hij dat de menselijke geest in essentie verdeeld is in twee belangrijke delen: het ene deel zou zich focussen op de ervaring zelf terwijl het andere deel vooral wordt gebruikt om achteraf terug te blikken op de ervaring. Ga je dus op vakantie dan is er één deel van je hersenen dat de ervaringen van je vakantie op het moment registreert terwijl het andere deel van je grijze massa het aspect van herinnering opbouwt.

Eén week is ideaal

Het geheim van een geslaagde vakantie ligt volgens Daniel Kahneman vervat in het focussen op de ervaring zelf en niet zozeer op de herinneringen aan die vakantie. Slaag je daarin dan komt het in principe helemaal goed met je jaarlijkse zomervakantie. Op voorwaarde uiteraard dat het dan ook een echt leuke vakantie is. Ben je echter iemand die vooral focust op de herinnering aan een leuke vakantie dan heeft een lange vakantie al helemaal geen zin. Je focus ligt dan immers op het terugdenken aan die vakantie. Onze hersenen zouden geprogrammeerd zijn om vooral nieuwe dingen te onthouden. Tijdens die tweede week vakantie verandert er volgens Kahneman echter te weinig om nieuwe herinneringen aan te maken. (tenzij je natuurlijk een rondreis maakt) Daarom is het volgens hem dus vaak beter om gewoon één weekje verlof te nemen.

Veel korte vakanties als oplossing

Opvallend in de theorie van Kahneman is voorts dat de sensoriële sensaties die je ervaart in geest en lichaam bij een vakantie sterker doorwegen in herinneringen dan bij de momenten van een vakantie zelf. Een andere oplossing (die komt niet van Kahneman) is dat je mogelijk een aantal korte vakanties kort na mekaar doet op verschillende plekken. Onze hersenen onthouden zoals gezegd immers vooral nieuwe dingen. En dat is dan weer goed voor zowel de reiservaring als de herinneringen eraan achteraf. Heb je immers een slechte vakantie ervaring gehad dan blijf je met die herinnering zitten. Doe je verschillende korte trips dan zal je die slechte vakantie ervaring sneller vergeten doordat je steeds nieuwe ervaringen opdoet.

Pascal Dewulf