Waarom op vakantie vertrekken naar een rode zone je geld kan kosten

Als je op reis gaat en terugkeert uit een rode zone, moet je verplicht in quarantaine gaan. In die periode moet je werkgever je vaak geen loon betalen en riskeer je nu ook soms geen werkloosheidsuitkering te krijgen. Maar waarom is dat het geval?

Verplichte quarantaine

Als je op vakantie ging en je terugkomt uit een rode zone, dan moet je bij je terugkeer in België onmiddellijk in zelfisolatie gaan. Je moet ook een covid-19-test ondergaan. In afwachting van die test moet je thuis in quarantaine blijven. Is de test negatief, dan moet je nog steeds thuis in quarantaine blijven. Het is dus niet toegelaten je dan opnieuw terug aan te bieden op het werk.

Ten vroegste vijf dagen na de eerste test (en negen dagen na je terugkeer) kan er een tweede test gebeuren. Is deze test ook negatief, dan hoef je niet langer in quarantaine te blijven. Je kan dan wel terug naar je werkgever gaan en daar opnieuw aan de slag gaan.

Loon?

Al bij al kan je dus minstens 9 dagen niet gaan werken. Als je niet kan thuiswerken in die periode en je ook niet echt ziek bent, moet je werkgever je geen loon betalen voor de dagen dat je in verplichte quarantaine gaat. Je riskeert dan ook gedurende deze dagen zonder loon te vallen.

Werkloosheid?

Het is ook niet zeker of je in deze periode wel een werkloosheidsuitkering kan krijgen. Dat is niet het geval als je vertrok naar een vakantiebestemming die al rood kleurde op het moment dat je vertrok. Weet overigens dat de Belgische wetgeving je zelfs verbiedt om op reis te gaan naar zo’n rode zone. Je mag daar enkel naartoe vertrekken voor een zogenaamde essentiële verplaatsing (en dat is een vakantiereisje niet). Vertrek je ondanks zo’n reisverbod toch dan kost je dat je werkloosheidsuitkering.

Kleurde de zone nog niet rood bij je vertrek (maar gebeurt dat pas als je ter plaatse bent) dan is er geen probleem. In dat geval kan je wel een werkloosheidsuitkering krijgen. Het moment van je effectieve vertrek is dus bepalend bij de uiteindelijke beoordeling.

Jan Roodhooft, advocaat