Volop genieten van de zomervakantie: 7 manieren om je werk op het werk te laten

Het is niet altijd even makkelijk om de knop om te draaien wanneer je met jaarlijks verlof vertrekt. Deze tips zullen jou alvast een flink stuk op weg helpen.

1. Plan je verlof

Uiteraard moet er plaats zijn voor spontaniteit maar probeer je zomervakantie toch min of meer te plannen. Zomaar wat rondhangen zonder doel gaat je niet echt een goed gevoel bezorgen wanneer je weg bent van het werk.

2. Delegeer je werk

Maak duidelijke afspraken met je collega’s om waar mogelijk specifieke taken van je werk op te vangen tijdens je afwezigheid. Zo blijft de continuïteit gegarandeerd en wacht je geen berg in te halen werk wanneer je terugkomt.

3. Schrijf de dingen van je af

Het helpt enorm om tijdens je eerste vakantiedagen de dingen die je dwars zitten of je beletten je werk los te laten neer te schrijven en ze vervolgens te herlezen. Zo kan je ze beter begrijpen en er ook sneller afstand van nemen.

4. Behandel enkel uiterst dringende e-mails

Je werkgerelateerde e-mails niet checken tijdens je vakantie kan je anno 2017 absoluut niet meer maken. Wat je wel kan doen is enkel die e-mails beantwoorden en/of opvolgen die bijzonder dringend zijn. Al de rest kan je gewoon laten links liggen.

5. Jezelf af en toe compleet losmaken van je werk maakt je een betere medewerker

Studies tonen aan dat wanneer je af en toe even volledig afstand neemt van je werk, je je hersenmassa daardoor een stuk alerter houdt. Even resetten en afkoelen zorgt ervoor dat je grijze massa daarna weer op volle toeren kan draaien.

6. Beoefen een hobby

Een vrijetijdsbesteding is ideaal om werkgerelateerde stress te neutraliseren maar verplicht je brein ook om op iets geheel anders te focussen, nota bene op iets dat je leuk vindt. Gegarandeerd dat je daarna volledig ontspannen vakantie kan vieren maar vervolgens ook met extra veel zin weer aan de slag zal gaan op je werkplek.

7. Doe lekker aan sport

Door een stevige workout of een rondje hardlopen verbrand je niet enkel calorieën maar schakel je eveneens de natuurlijke stressreactie van je lichaam uit en maak je je geest helemaal leeg. Bovendien bepaal je voor jezelf een niet-werkgerelateerd doel waar je naartoe kan werken : de conditie van lichaam en geest steeds verder verbeteren.

Pascal Dewulf