Vakantieblues op het werk? Zo ga je ze te lijf!

Heerlijk, drie weken vakantie. Zon, terrasjes doen en zuiderse temperaturen opsnuiven in betere oorden. En dan zit je plots weer aan je bureau, in de ijzige airco, met de vakantieblues. Streekpersoneel laat het vakantiegevoel iets langer duren en geeft tips om de terugkeer naar kantoor wat te vergemakkelijken.

Het mailmonster

Hou die bergen mails die je zullen opslokken nog even op afstand. Vermeld in je out of office dat je pas één dag later dan de uiteindelijke terugkeer weer bereikbaar bent. Zo kan je zelf even door je mail scrollen en de dringendste zaken eruithalen. Want niemand heeft zin in een panisch telefoontje van een klant om één over negen: “Ik probeer je al drie weken te bereiken.” Geef jezelf de tijd om terug in te werken alvorens je aan je mails begint.

De dossiers

Een stapel dossiers en documenten met post-its waar in het rood ‘dringend’ op staat, vormen geen fijn welkomstcomité. Zorg dat je collega’s weten dat je er niet bent en duid een vervanger aan voor dringende zaken of laat je werk opvolgen door een collega.

De agenda

Wees slim, en plan geen meetings, presentaties of moeilijke gesprekken met je ondergeschikte op de dag van je terugkeer. Het risico dat je daar de laatste dagen aan het zwembad al mee in je hoofd zit, is groot. Blokkeer je agenda en gun jezelf de tijd om rustig te ‘landen’ op kantoor.

Lunch

Wat je wel plant, is iets om op die eerste werkdag naar uit te kijken. Lunchen met een vriendin die in de buurt werkt, een afspraak voor een koffiepauze met je fijne collega of even rondgaan op kantoor met die lekkere Franse biscuits die je hebt meegebracht. Vertel over je vakantie en hou het vakantiegevoel langer vast.

Selfie

Stel een mooie foto van je reis in als bureaublad of laat enkele van de leukste beelden elkaar afwisselen. Je wordt meteen blij van een blik op de ondergaande zon, je kinderen voor de tent of je partner op de top van die zware beklimming. En koop een leuk souvenir voor op je bureau, liefst eentje met wat humor. Altijd goed tegen dat werkchagrijn.

Eveline Janssens