Vakantie in zicht? Plan alvast opvang voor je kinderen

De grote vakantie komt er in de verte aan. Leuk, maar wat met de opvang voor de kinderen als je aan het werk ben? Streekpersoneel zoekt met je mee: speelpleinen, zomerkampen, grootouders of een co-opvang met andere ouders? Er zijn tal van oplossingen.

Oma en opa

Kijk eerst even rond in je onmiddellijke kring. Kunnen de kinderen terecht bij de grootouders, meter of peter? Zien zij het zitten om de kleinkinderen enkele dagen of een week op te vangen?

Voor grootouders die ver weg wonen, kan een weekje gaan logeren bij oma en opa misschien een leuk idee zijn. Je slaat twee vliegen in één klap: kleinkinderen blij, grootouders euforisch.

Op naar het speelplein

De meeste steden en gemeenten organiseren tijdens de vakantieperiodes speelpleinen waar kinderen een hele dag kunnen gaan ravotten, knutselen en spelen. Voor een democratische prijs van enkele euro’s per dag staat een team monitoren klaar met leuke themaweken en een boel nieuwe vriendjes.

Op danskamp

Al gedacht aan een sportkamp, musicalstage of muziekweek? Je kinderen worden de hele dag opgevangen en leren bij. Leren tennissen, Frans bijschaven of alvast proeven van een job als modeontwerper tijdens een fashionstage, er zijn tal van mogelijkheden. Je hebt de keuze tussen interne en externe kampen, tegen verschillende prijzen.

Co-ouders

Leg je oor eens te luisteren bij andere ouders uit je omgeving. Misschien zitten zij met hetzelfde probleem en kan je het op een akkoordje gooien. Jij neem elke maandag van de vakantie verlof en vangt vijf vriendjes en vriendinnetjes op. Je organiseert een leuke knutselactiviteit of gaat op verkenning in het bos. De rest van de week hebben de andere ouders ‘dienst’ en is jouw kind opgevangen. Je oogappels brengen hun vakantie door bij vriendjes en gaan elke dag fijne avonturen tegemoet.

Babysittersclub

Misschien is jouw vaste babysit nog op zoek naar een vakantiejob? Of heeft je gepensioneerde buurvrouw wat extra tijd? Wil hij/zij deze zomer misschien bijspringen en een centje bijverdienen? Je kinderen kennen hem of haar al goed en jij weet dat ze in goede handen zijn.

Eveline Janssens