Stress, stress, stress, want de vakantie komt eraan

De vakantie staat voor velen voor de deur. Het is dus reikhalzend uitkijken naar die momenten van heerlijke ontspanning. De gedachte aan welverdiende vakantie bezorgt helaas niet iedereen een gelukzalig gevoel. Alles nog op tijd afwerken of netjes doorgeven aan collega’s laat het stressniveau van twee op de drie werknemers pieken.

Uit een onderzoek van Protime, specialist in onder meer tijdregistratie en personeelsplanning, blijkt dat bijna twee op de drie werknemers stress ervaart bij de nakende vakantie.

Zelden rustig uitbollen

Ruim 4 op de 10 Vlaamse werknemers nemen hun werkstress zelfs gewoon mee in hun reiskoffer omdat ze al denken aan de hoeveelheid e-mails en werk die op hen wacht bij hun terugkomst. Slechts 8% van de werknemers zegt rustig te kunnen ‘uitbollen’ voor hun vakantie begint. Protime noemt deze cijfers ‘zorgwekkend’. “Elke werknemer moet tijdens een vakantie mentaal tot rust kunnen komen. Meer inzicht van leidinggevenden in de (te veel) gewerkte tijd van hun teams, kan hierbij helpen volgens 58% van de werknemers. Net zoals een hartslagmeter ons erop attent maakt wanneer we iets te intensief aan het sporten zijn, kunnen ook online registratietools een alarmbel doen afgaan bij leidinggevenden. Zij kunnen dan, als goede coaches, hun personeelsplanning tijdig bijsturen bij een te hoge werkdruk én er zo voor zorgen dat hun teams met een gerust gemoed op vakantie kunnen vertrekken”, vertelt Peter s’Jongers, CEO van Protime.

Werken tijdens de vakantie

Heel wat werknemers kunnen ook tijdens hun vakantie het werken niet laten. Telefoontjes en mails opvolgen aan het zwembad is dus voor velen een realiteit. 14% blijft tijdens zijn of haar vakantie de hele tijd bereikbaar voor werktelefoontjes. Ruim een kwart (27%) kiest ervoor om enkel de meest dringende oproepen te beantwoorden. De oplopende teller aan inkomende mails wordt door ruim 4 op de 10 respondenten (40,5%) in het oog gehouden. 8% van de werknemers beantwoordt iedere werkmail, 5,5% stuurt ze door naar een collega en nog eens 16% beantwoordt enkel mails als de situatie daarom vraagt. Bij 11% blijft het bij het checken van mails. Slechts 4 op de 10 werknemers gaan volledig offline.

Mieke Vercruijsse