Oh nee, de herfstvakantie staat voor de deur

Dat wordt een moeilijke thuiswerkdag, met iedereen thuis van school. Streekpersoneel deelt tips en afspraken om jou een productieve dag en je kroost een fijne vakantiedag te bezorgen.

Onder de twaalf

Met kinderen onder de twaalf in huis dien je een oogje in het zeil te houden. Je opsluiten in je bureau en verkondigen dat je tegen lunchtijd beschikbaar bent, werkt niet. Voor je het weet, staat er een huilende kleuter met een enorme snee in zijn hoofd aan je bureau.

Plan

Probeer je werkdag zo te plannen dat je je kan bezighouden met taken die minder concentratie vragen: gegevens inputten, administratie of andere routinetaken die je blindelings kan uitvoeren. Plan geen zware conference calls of belangrijke klantentelefoontjes.

Locatie, locatie

Kies een rustiger hoekje van de leefruimte, waar je de kinderen in het vizier hebt, maar toch niet te veel last hebt van het lawaai.

Afspraken

Spreek met je kinderen vooraf af wanneer je ze echt niet mogen storen. Een post-it die je op je pc plakt wil zeggen: even niet storen. Dat kan uiteraard ook met een teddybeer, een lamp die je aan of uitdoet, of iets anders. Krijg je toch telefoon of is er een belangrijke mail, dan kan je je even concentreren.

Projectje

Voorzie een activiteit voor je kinderen waarmee ze even zoet zijn: een leuk knutselproject, een legostad bouwen of een heuse stille speurtocht door huis en tuin.

Beloning

Hebben ze zich netjes gedragen? Dan volgt er een beloning: gaan zwemmen, pannenkoeken bakken of een uitstapje naar de cinema.

Tieners in huis

Tieners hebben je niet per se nodig, tenzij ze de oplader van hun gsm kwijt zijn. Vaak is het genoeg dat ze weten dat je aanwezig bent. Je kan je dus gerust terugtrekken in je bureau om in alle rust te werken. Spreek af hoe laat je ’s middags samen eet en tot hoe laat je ’s avonds werkt. Laat ook weten dat mama of papa niet bereikbaar is als het ‘Niet storen’ bord uithangt. Ook als de iPad vermist is.

Een fijne vakantie gewenst!

Eveline Janssens