Niet uitgerust na je vakantie? Check this!

Twee dagen na die heerlijke break is jouw vakantiegevoel alweer over. Je hoofd loopt vol met to-dolijstjes en de stress regeert als vanouds. Herkenbaar? Doe aan ‘vakantienazorg’ en ga met een fris gemoed aan de slag.

Laat je niet opjagen door de berg taken (en mails) die na je verlof ligt te wachten

Als je na thuiskomst twee keer zo snel moet werken, zal je vakantiegevoel snel verdwenen zijn. Leg uit aan ongeduldige klanten of collega’s dat je net uit vakantie komt. En dat het logischerwijs even zal duren vooraleer de opgestapelde mailtjes zijn weggewerkt.

Doe de leukste taken eerst

Na een vakantie is het normaal dat je een beetje de blues hebt: maak het niet erger door te beginnen met het zwaarste werk. Gun jezelf de luxe om de eerste dagen aan cherry picking te doen, zodat je er langzaam weer kan inkomen. Verdeel je taken onder in kleinere delen, zodat het allemaal wat te behappen valt.

Er bestaan enkele handige trucjes om je vakantiegevoel te verlengen

Herbegin niet op een maandag, maar op een donderdag: zo lonkt het weekend alweer. Laat je ‘Out of Office’ nog enkele dagen aanstaan na je terugkomst: zo voel je je niet verplicht om alle mails meteen te beantwoorden. Zorg ervoor dat er enkele dagen zitten tussen je thuiskomst en je eerste werkdag: zo kan je beter acclimatiseren.

Neem ook je vakantie eens onder de loep

Stel jezelf de vraag: ‘Ben ik wel echt uitgerust teruggekomen?’ Misschien zaten je schaarse vrije weken tot op de laatste dag volgepropt met activiteiten. Ook al hou je van actieve vakanties, het is heel belangrijk om af en toe te kunnen niksen. Terrasjes doen in de zon, een namiddagje strandliggen of door tijdschriften bladeren: het laadt je batterijen veel meer op dan te rushen langs alle bezienswaardigheden.

De zomer is erg belangrijk voor je mentale welzijn als werknemer

De zomermaanden ‘breken’ de rest van je werkjaar, zodat je er in september weer 100% tegenaan kan. De boog hoeft dus niet altijd gespannen te staan in juli en augustus! Langere middagpauzes en kortere to-dolijstjes zijn zelfs goed voor je productiviteit op lange termijn. Geniet dus van die relatieve luwte op kantoor, want in september is het gedaan met de rust.

Gerlinde De Bruycker