Neem jij je werk mee op reis?

Zomer staat voor velen gelijk aan reizen. Met of zonder het checken van de e-mails nu en dan… Nu de roamingtarieven in Europa afgeschaft zijn, zou dit ook wel eens kunnen betekenen dat nog meer mensen het werk meenemen op reis. Of niet?

Vakantie staat voor de meeste Belgen in het teken van rust en familie of vrienden. Werk hoort hier volgens de meerderheid niet bij. Maar in welke mate laten Belgen hun werk echt los tijdens de vakantie? Niet echt, want een derde van de werknemers blijft tijdens hun vakantie veel aan het werk denken, meer dan een kwart leest zijn e-mails van het werk en een vijfde kan op vakantie geen afstand doen van de werklaptop of -tablet. Dat alles blijkt uit een bevraging van Tempo-Team. 18% gaat nog een stapje verder en is bereid om ook wel eens te werken tijdens de vakantie. Of de werknemers dit uit vrije wil doen? Eigenlijk wel, want slechts 1 op de 10 werknemers geeft aan dat hij of zij zich hiertoe verplicht voelt.

Afgeschafte roamingtarieven

Sinds 15 juni vorig jaar zijn de roamingtarieven in de Europese Unie weggevallen. Dat betekent dat je in heel dat gebied belt, sms’t en surft op internet aan hetzelfde tarief als thuis. Centen dienen dus geen belemmering meer te zijn om minder te communiceren met het thuisfront én het werk. Toch zegt slechts 1 op de 10 werknemers dat ze hierdoor meer werken op reis.

Werk thuislaten
Is er eigenlijk iets fout mee als je je werk meeneemt op reis? Erg sociaal is het niet. 1 op de 5 zegt dat werken op vakantie hun reisgenoten ergert. Als het werk de vakantieganger contacteert, wordt dit ook vaak niet in dank afgenomen. Bijna de helft van de werkende Belgen vindt het storend wanneer de collega’s hen contacteren tijdens de vakantie. Naast het weinig sociale aspect ervan tegenover je reispartners, blijkt uit een studie dat ruim de helft van de werknemers die op vakantie met hun werk bezig is, moeite heeft om het werk los te laten. Onder werknemers die niet werken op vakantie is dat maar een kwart. Bovendien zijn werknemers die werken op vakantie ook meer gespannen dan zij die dat niet doen.

Mieke Vercruijsse