Mag je werken vanop je vakantiebestemming?

De zomervakantie is gestart, dus trekken heel wat werknemers de kantoordeur achter zich dicht. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat ze ook stoppen met werken. Heel wat werkende Belgen kiezen namelijk voor een ‘workation’ – op vakantie gaan en daar nog wat doorwerken. Een goed idee of niet? Wij leggen ons oor te luister bij Frédéric Hespel, expert internationale tewerkstelling bij Acerta Consult.

Lijkt het je ook wat om vanuit je vakantiehuisje in La Douce France nog wat door te werken? Of liever vanuit je all-inhotel in Spanje met je grote teen al in het zwembad? “Dat kan, mits goede afspraken”, vertelt Frédéric Hespel, expert internationale tewerkstelling bij Acerta Consult.

Mag je werken vanuit het buitenland?

“Dat mag, maar het is belangrijk om de voorwaarden daarvan samen met je werkgever vast te leggen. Workation is een vorm van structureel telewerk. Dat is geen verworven recht, wat betekent dat je een akkoord van de werkgever moet hebben.”

Een akkoord op papier?

“Ik raad iedereen aan om de voorwaarden inderdaad schriftelijk vast te leggen. Vanwaar werk je, tijdens welke uren zal je bereikbaar zijn, welke controles kunnen er uitgevoerd worden …”. Deze schriftelijke vorm kan, maar moet niet, de vorm van een bijlage van de arbeidsovereenkomst zijn. Het kan ook een schriftelijke afspraak per mail zijn. Vraag je werkgever ook zeker een kopie van het A1-detacheringsattest zodat je, indien nodig, kan bewijzen dat je buiten België nog steeds onder Belgische sociale zekerheid valt.”

Waarom is het belangrijk om een en ander op papier te hebben?

“De belangrijkste reden hiervoor is de verzekering. Wanneer er zich een ongeval voordoet tijdens de werkuren, moet je ook kunnen aantonen dat het om een arbeidsongeval gaat. Om geen problemen te hebben, is het dan best om terug te vallen op een schriftelijk document waar zowel de werkuren als de arbeidsplaats bepaald zijn.”

Mag je werkgever je controleren?

Uiteraard. De werkgever kan bijvoorbeeld je bereikbaarheid checken tijdens de uren waarin je aangegeven hebt bereikbaar te zijn. Maar hij kan ook de output bekijken: heb jij het werk geleverd dat je in principe diende te doen in een bepaalde periode?

Mieke Vercruijsse