Loskomen van je werk tijdens je vakantie doe je zo

Daar is ze dan: de zomervakantie waar je al zolang hebt naar uitgekeken. Toch kan het ook fout gaan wanneer je te abrupt in die vakantiemodus duikt. En dat is niet eens zo onlogisch. Op deze manier maak je van je zomervakantie alvast een succes.

Tijdens het (werk) jaar is het best gas geven: meetings, projecten, deadlines… En ondertussen tikt de klok maar verder. Dat zorgt ervoor dat je vaak behoorlijk gespannen aan de startlijn van je zomervakantie verschijnt. Je schakelt van spanning plots over naar ontspanning. Daar heeft je lichaam en geest echter de nodige tijd voor nodig. Je moet van planmatig leven/werken en rationaliteit immers plots naar vrijheid, emotie en ontspanning. 

Van alles naar niets

Van alles doen naar plots helemaal niets doen (of liever niets moet, maar alles kan) is dan ook een behoorlijke stap. Je vakantiedagen lopen zoals jij wilt en niet zoals je baas dat wilt. Dat kan soms tot bijkomende stress leiden. Vaak is er immers het gevoel dat ook in je vrije tijd alles netjes gepland moet zijn om er het maximum uit halen.

In die optiek kan je vakantie soms best slopend zijn. Je maakt vaak lange (weliswaar relaxte) dagen en nog langere avonden met gezellig eten en drinken. En korte nachten. Hierdoor kan je lichaam soms onvoldoende recupereren en ga je je merkwaardig genoeg, minder energiek gaan voelen.

Lakmoesproef

En dan zijn er je partner en kinderen. Die zie je tijdens het jaar voornamelijk ’s morgens en ‘s avonds. Tijdens je vakantie brengen jullie vaak plots hele dagen met mekaar door. En eisen ze je al jouw aandacht op. Dat kan dan weer tot irritatie lijden. Neem daarom tijdens je zomervakantie ook voldoende tijd voor jezelf.

Maak duidelijk dat je minstens een paar uur per dag liever niet wordt gestoord. Zo kan je zelf ook je batterijen weer opladen. Een zomervakantie is dan ook vaak een lakmoesproef voor koppels en gezinnen. Kom je uitgerust of uitgeput aan de eindmeet?

Ontkoppelen

Praktisch: loop nog even uit wanneer je zomervakantie begint. Doe thuis bijvoorbeeld nog wat dingen die zijn blijven liggen tijdens het jaar. Zorg ook dat je zomervakantie voldoende lang is (2 à 3 weken) zodat je ook echt kan ontkoppelen. Laat je mobieltje zoveel mogelijk voor wat het is. Geen inkomende werktelefoons beantwoorden (tenzij hoogdringend), geen mails. Ze bekijken het maar even op het werk.

Zorg naast actie en avontuur ook voor voldoende rust. Kieper jezelf regelmatig eens in de sofa of het ligbed bij het zwembad/oceaan. Uiteraard komen er op vakantie ook al wat meer lekkere drankjes en hapjes bij, maar probeer het qua voeding toch ook gezond te houden. Wat je ook doet: maak er alvast een blije en positieve zomervakantie van.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB.Be