Last van de vakantieblues? Zo kan je die counteren!

De zomervakantie is voor de meesten nu echt wel voorbij. Tijd dus om terug aan de slag te gaan. Niet voor iedereen even leuk, want een op de twee werknemers zou last hebben van de vakantieblues. Wij geven je enkele tips om de eerste werkweken goed door te komen.

Plan zo weinig mogelijk meetings

De eerste werkdagen breng je best door op kantoor. Zo kunnen je collega’s je een update geven van wat er allemaal gebeurde tijdens je verlof. Is het toch nodig de eerste dagen al meetings te organiseren? Plan die dan in de namiddag en best wanneer je weer enkele dagen aan het werk bent.

Zoek je ritme terug

Tijdens de vakantie lag je ritme hoogstwaarschijnlijk helemaal anders dan tijdens je werkdagen. Probeer zo snel mogelijk weer in je gebruikelijke ritme te komen. Als je een gezin hebt, dan doe je dit best met het hele gezin. Dit zorgt voor structuur waardoor je sneller went en vlotter de draad kan oppikken.

Plan realistisch

Plan realistisch en zorg ervoor dat je niet te veel hooi op je vork neemt de eerste dagen. Compenseren wat je tijdens je vakantieperiode niet verzette op werkvlak hoeft helemaal niet. Probeer de mindset van de vakantie wat aan te houden en maak je niet snel druk als de dingen minder vlot lopen dan verwacht.

Erger je niet aan wat fout liep

Misschien is er tijdens je afwezigheid wel het een en ander fout gelopen en heeft je vervanger niet helemaal gewerkt zoals jij het zou willen. Zet je daar snel over en blijf je er niet aan ergeren. Het is nu eenmaal zo. Trek er lessen uit en kijk hoe dit bij je volgende vakantie vermeden kan worden.

Ga ervoor

Bij velen is de vakantie het moment om eens na te denken over wat je wilt in je job. Als je graag dingen ziet veranderen, neem dan de koe bij de horens en stap naar je baas toe. Vertel hem hoe jij de zaken ziet en hopelijk heeft je leidinggevende hier oren naar en is dit een volledig nieuwe start voor jou.

Mieke Vercruijsse