Ga jij voor een ongestoorde vakantie?

Vakantie! Tijd om te ontspannen en het werk even achter je te laten. Of niet? Bijna één werknemer op de twee blijft tijdens zijn of haar vakantie bereikbaar voor werkzaken.

Blijf jij bereikbaar voor je werk tijdens je vakantie of verdwijn je het liefst van de aardbol voor je baas en je collega’s? Meer dan de helft van de Vlamingen (55%) kiest ervoor om tijdens hun vakantieperiode volledig offline te gaan en de batterijen opnieuw op te laden. 45% doet dat echter niet. Zij checken hun werkmails (28%) en/of beantwoorden werktelefoontjes (23%).

Een telefoontje van het werk

Snel een telefoontje van een collega of een klant beantwoorden terwijl je net je hotelkamer binnenstapt? 1 op de 10 Vlaamse werknemers blijft tijdens zijn of haar vakantie de hele tijd bereikbaar voor werktelefoontjes. 13% kiest ervoor om alleen de meest dringende oproepen te beantwoorden.

Snel even de mail checken

Of snel je mailtjes checken op je smartphone aan het zwembad? Meer dan een kwart van de respondenten laat de werkmails niet los tijdens de vakantieperiode. 8% van de werknemers beantwoordt zelfs iedere werkmail en nog eens 13% beantwoordt alleen de mails als de situatie daarom vraagt. Bij 7% blijft het bij het checken van mails.

Lichte dwang…

Niet alleen tijdens hun vakantie, maar ook na hun werktijd blijven heel wat werknemers bereikbaar voor werkzaken. Voor bijna 3 op de 10 werknemers is dat hij eigen keuze, maar voor 17% is dit onder (lichte) dwang van hun werkgever.

Ga voor een ongestoorde vakantie

“Het werk tijdens je vakantie loslaten, is niet altijd gemakkelijk. Toch is het belangrijk om je in deze periode volledig los te koppelen van het werk en alle werkstress van je af te schudden. De oplossing voor een ongestoorde vakantie: je collega’s inschakelen en de juiste softwaretools inzetten. Zorg tijdig voor een back-up. Softwaretools geven inzicht in de meest actuele status van taken en alle informatie wordt er gecentraliseerd waardoor collega’s makkelijker taken kunnen overnemen”, aldus Peter s’Jongers, CEO van Protime, specialist in onder meer tijdregistratie en werkplanning die deze studie liet uitvoeren.

Mieke Vercruijsse