Ga jij ongestoord op vakantie?

Vakantie nemen, het is toch een waar plezier… Of wordt het een noodzaak omdat werknemers na de werkuren niet voldoende tot rust kunnen komen? En kunnen ze het werk wel loslaten op reis?

Uit een studie van Tempo team blijkt dat vakantie voor meer dan de helft van de werknemers een pure noodzaak is om de werkdruk en hun druk dagelijks leven van zich af te zetten om er nadien weer tegen aan te kunnen. Bovendien vertrekt 1 op de 3 werknemers zelfs uitgeput met vakantie. Vreemd, maar toch heeft bijna de helft tijdens de vakantie nog contact met het werk.

Tijd voor ontspanning

We leven in een tijd waarbij alles snel moet gaan, de werkdruk hoog ligt en een druk sociaal leven erbij hoort. Bovendien vervaagt de scheiding tussen werk en privé – onder andere door nieuwe technologieën. Uit een studie blijkt nu dat 58% van de werknemers echt nood heeft aan een vakantieperiode. “Nieuwe werkvormen en technologieën bieden ons heel wat meer individuele vrijheid. Het is echter belangrijk dat werknemers en werkgevers hier bewust mee omgaan. Zo moet men voldoende ruimte laten tussen werk en vrije tijd of vakantie en het nodige doen om te ontspannen en te rusten. Werkgevers kunnen dit integreren in de bedrijfscultuur”, vertelt Joris Trog, preventie adviseur Tempo-Team.

Een pilletje vakantie?

Vakantie is echter volgens de helft van de werknemers broodnodig als medicijn om er nadien weer tegenaan te kunnen. 1/3 vertrekt zelf uitgeput van het zware werkjaar op vakantie.

“Een druk leven vereist voldoende rustmomenten om te kunnen herstellen. Onderzoek wijst uit dat wie geen vakantie neemt daar een gezondheidsprijs voor betaalt, soms jaren later”, aldus Prof. Dr. Marijke Verbruggen van de KU Leuven.

Zet die gsm eens uit!

Ook tijdens de vakantie blijft het werk aanwezig. Bijna de helft heeft af en toe contact met het werk en 1/3 leest regelmatig zijn mails. Alhoewel 1 op de 3 het niet erg vindt om tijdens de vakantie iets te doen voor het werk, klagen even veel werknemers erover dat het hen niet lukt het werk van zich af te zetten en volledig tot rust te komen. De helft van de werknemers is er dan ook voorstander van om zijn gsm of laptop thuis te laten om zo ongestoord op verlof te kunnen gaan.

Begin die skivakantie, citytrip of zomervakantie maar al te plannen!

Mieke Vercruijsse