Dit moet je doen als je ‘vast zit’ op je vakantiebestemming en niet kan gaan werken

Je bent op vakantie maar raakt om een reden onafhankelijk van je wil niet op tijd terug thuis om te gaan werken. Wat gebeurt er in dat geval met je arbeidsovereenkomst? Word je betaald voor de dagen dat je niet aan de slag kan?

Stel het je maar voor: je hebt een vakantie geboekt in het buitenland tot zondag terwijl je de maandag daarop opnieuw aan de slag moet bij je werkgever. Plots blijkt dat door een staking bij de vliegtuigmaatschappij je geen terugvlucht hebt of dat er wegens coronamaatregelen alsnog een lockdown volgt waardoor je niet tijdig op het werk geraakt. Wat zijn dan je rechten?

Werkgever verwittigen

Dat is alvast het eerste wat je moet doen. Breng je werkgever dadelijk op de hoogte van het probleem en probeer hem een inschatting te geven van wanneer je wel terug zal zijn op het bedrijf. Je zou dat telefonisch kunnen doen en het vervolgens bijvoorbeeld via mail bevestigen. Voor de dagen dat je dan niet aan de slag kan gaan op het bedrijf ben je gewettigd afwezig. Breng je je werkgever integendeel niet op de hoogte van het probleem, dan riskeer je ongewettigd afwezig te zijn.

Loon?

Voor de dagen dat je op die manier gewettigd afwezig bent op het werk heb je geen recht op loon. Je kan bijvoorbeeld geen aanspraak maken op gewaarborgd loon of op de regels rond klein verlet. Wil je wel betaald worden voor de dagen dat je extra afwezig bent op het werk dan zou je bijvoorbeeld met je werkgever kunnen afspreken dat je inhaalrust mag nemen of dat je bijvoorbeeld nog een aantal extra dagen vakantie opneemt.

Bewijs

Zorg er ook voor dat je op een of andere manier zorgt voor een bewijs van de reden van je afwezigheid (bijvoorbeeld een bevestiging van de vliegtuigmaatschappij dat je vlucht werd afgelast) en dat je daar niets aan kon doen. Dat bewijs kan je dan als je werkgever erom vraagt aan hem overhandigen. Heb je geen bewijs dat je afwezigheid gerechtvaardigd was dan riskeer je weerom ongewettigd afwezig te zijn geweest.

Jan Roodhooft, advocaat