Dit maakt werken in de kerstvakantie wél leuk!

Terwijl iedereen zich thuis in de gezellige kerstsfeer wentelt, spendeer jij elke dag van de kerstvakantie op kantoor. Herkenbaar scenario? Gelukkig zijn er ook voordelen verbonden aan werken met kerst. Een verknochte kerstwerker getuigt.

Dave (31) is al enkele jaren in dienst bij een groot ICT-bedrijf. Hij neemt nooit vrijaf tijdens de kerstvakantie. “Natuurlijk knaagt het weleens om naar kantoor te gaan als iedereen vakantie heeft, maar tegelijk is het rond de kerstperiode juist heel prettig werken. Op de baan is er totaal geen file, het is soms bijna muisstil op de weg. En op het werk is de sfeer veel relaxter dan normaal. We praten en lachen meer, zetten een muziekje op en gaan ’s middags iets langer lunchen. Omdat er zo weinig mensen op kantoor zijn, ontstaat er al snel een samenhorigheidsgevoel tussen de ‘overblijvers’. Heel bijzonder is dat!”

Ook het werktempo gaat traditiegetrouw een beetje omlaag. “Pas op, in de dagen vóór Kerstmis is het nog heel druk bij ons, omdat de jaardeadlines gehaald moeten worden. Maar in de week tussen kerst en nieuw is het inderdaad rustig op het werk”, knikt Dave. “Soms kan ik op die kalme dagen zelfs van thuis uit werken, omdat er bijvoorbeeld geen meetings zijn op kantoor.”

De kerstperiode vormt ook de ideale gelegenheid om niet-dringende taken vanonder het stof te halen. Je kan je bureau opruimen, je productkennis bijschaven, administratie ordenen of contactenlijsten updaten. “Ik maak altijd gebruik van deze periode om alle hangende zaken af te handelen. Nadien kan ik echt met een fris hoofd aan het nieuwe jaar beginnen”, aldus Dave.

En dan zijn er nog de mooie vooruitzichten voor later. Want werken met kerst betekent ook: vakantie nemen in andere periodes. “De wetenschap dat je op vakantie kan gaan als het veel drukker is op het werk, maakt alles goed”, zegt Dave. “Zelf boek ik altijd een verre reis in februari – in België is dat een donkere maand waarin er weinig te beleven valt.”

En een laatste voordeel? “Je kan een beetje medelijden opwekken bij de familie”, knipoogt Dave. “Op het kerstfeest vertellen dat je de dag nadien alweer moet gaan werken: geen betere manier om wat aandacht te krijgen. (lacht)”

Gerlinde De Bruycker