Dit kan je doen als je na een festival te moe bent om te gaan werken

Je gaat enkele dagen naar een muziekfestival. De dag nadien zou je terug op je werk moeten zijn. Maar wat kan je doen als je te moe bent om te gaan werken of je een paar glazen te veel op had en je niet in staat bent om te gaan werken?

Deze zomer zijn er weer heel wat muziekfestivals van één of meerdere dagen. Het aantal uren dat je op zo’n festival kan slapen is meestal vrij beperkt. Bovendien durft de drank wel eens (te) rijkelijk vloeien. Als je dan de dag nadien aan de slag moet op het werk kan dat wel eens problemen geven.

Vakantie nemen

Wil je op zeker spelen, dan kan je altijd met je werkgever op voorhand afspreken dat je de dag na zo’n festival een dagje vakantie neemt. Je kan dan recupereren en de dag nadien weer uitgerust aan de slag gaan.

Heb je op voorhand geen vakantie aangevraagd en lukt het je echt niet om te gaan werken, dan kan je nog altijd contact opnemen met je werkgever en hem je probleem uitleggen. Je kan dan voorstellen dat je alsnog een dag vakantie opneemt of een dag verlof zonder wedde. Zeker als je geen dringende opdrachten hebt en/of geen afspraken hebt met klanten, is de kans groot dat je werkgever op je vraag ingaat. Zorg er wel voor dat dit niet opnieuw gebeurt.

Gaan werken

Je zou ook gewoon naar het werk kunnen gaan. Weet dan wel dat je werkgever kan verwachten dat je je werk correct en nauwkeurig doet.

Als je je werk niet deftig kan doen omdat je te moe bent of de dag voordien te veel gedronken hebt, kan je werkgever daar moeilijk over doen. Hij zou je zelfs kunnen vragen om naar huis te gaan en een dag vakantie te nemen. Als dat alles meermaals gebeurt, riskeer je zelfs te worden ontslagen door je werkgever.

Je ziek melden?

Je zou er ook aan kunnen denken om je ziek te melden. Een dergelijke werkwijze is evenwel uit den boze. Als je te moe bent of last hebt van overdreven drankgebruik de dag voordien ben je nu eenmaal niet ziek.

Jan Roodhooft, advocaat