7 tips voor een milieuvriendelijke zomervakantie

Het is weer zover: de zomervakantie komt eraan. Milieuvriendelijk met vakantie gaan zet in die optiek steeds meer de toon. Reizen tijdens de zomervakantie en toch bewust omgaan met klimaat en milieu, hoe doe je dat? Met deze 7 tips bijvoorbeeld.

Het eind van de wereld hoeft niet

Je kan prachtige reizen maken zonder dat je daarbij per se naar de andere kant van de wereld moet. In Europa valt oneindig veel moois te ontdekken. Hoe minder je je immers per brandstofvoertuig (vliegtuig, auto, motor…) dient te verplaatsen, hoe meer CO2 je uit de lucht houdt. En hoe minder je globaal (los van het CO2-verhaal) het milieu belast.

Kies je vervoermiddel met zorg

Zoals je weet, zijn vliegtuigreizen niet echt milieuvriendelijk. Neem daarom eens de trein in de plaats of je elektrische wagen wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een spannende roadtrip. Nog beter scoren? Kies dan voor een fietsvakantie. Ben je een doorgewinterd fietser en wil je het groots aanpakken? Op eurovelo.com vind je bijvoorbeeld info over heel wat fietsroutes die dwars door Europa lopen. Ook een wandelvakantie is bijzonder CO2-vriendelijk.

Kies een ecologisch verblijf

De ‘Groene Sleutel’ is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische accommodaties, die zorgvuldig omspringen met water, energie en afval. Bekijk hier alle hotels, vakantiehuizen en campings met een ‘Groene Sleutel’-keurmerk in België en Europa en maak je keuze.

Beperk je bagage

Wanneer we op reis gaan, hebben we vaak de neiging om veel te veel mee te nemen. Je moest het maar eens nodig hebben. Maak echter de klik in je hoofd, en neem enkel dat mee wat je echt gaat gebruiken. Zo help je op jouw manier weer een beetje de CO2-uitstoot tijdens je reizen te beperken. Minder bagage betekent immers minder lading en dus ook minder verbruik. 

Compenseer je reisexploten

De CO2-uitstoot van je vlieg-, auto- of treinreis uit de lucht halen, dat lukt helaas niet. Wel kan je dat compenseren door bijvoorbeeld duurzame energieprojecten te steunen. Het is misschien een beetje jezelf ecologisch sussen, maar helemaal niets doen is dan toch ook weer geen optie. Bij steeds meer vliegmaatschappijen en reisorganisaties kun je bij het boeken meteen aangeven dat je de CO2-uitstoot van je (vlieg)reis wilt compenseren. Je betaalt dan een bedrag bovenop de reissom.

Vermijd sluipverbruik tijdens jouw afwezigheid

Schakel thuis alles uit wat je tijdens de reis kan uitschakelen. Uiteraard niet je koelkast of diepvries, maar wel bijvoorbeeld de router, je tv-(decoder), de spelconsole, jouw laptop…

Ga langer (en minder vaak) op reis

Het is beter voor het milieu om één lange reis te maken dan meerdere korte reizen. Zeker wanneer je daarvoor steevast met het vliegtuig of de (brandstof)wagen reist. Boek dus gerust drie in plaats van twee weken op je reisbestemming. En sla vervolgens eens een korte(re) reis over. Je moet iets over hebben voor het milieu, toch?

Pascal Dewulf