7 tips om snel terug op dreef te komen na jouw zomervakantie

De zomervakantie zit er zo goed als op. Heb je wat moeite om op kruissnelheid te komen na een deugddoende vakantie, dan helpen deze tips je alvast op weg.

1. Gebruik de eerste dag als inloopdag

Die eerste dag kan je best gebruiken om af te stemmen met collega’s, door je e-mails te lopen (als je dat al niet voor een groot deel tijdens je verlof hebt gedaan), maar ook om de ideeën die je tijdens de vakantie opdeed in een to-dolijstje te gieten.

2. Kom midden in de zomervakantie terug uit vakantie

Tijdens de zomervakantie is er steevast wat minder druk op de ketel. Het is dan ook vaak aangenamer om half juli of half augustus terug te starten. Begin september is er dan weer die typische stormloop waarbij alles op hetzelfde moment dient te gebeuren.

3. Probeer terug routine en structuur op te bouwen

De tijd van ‘alles kan en mag’ is na je welverdiende verlof definitief verleden tijd. Probeer je typische dagindeling dan ook zo snel als mogelijk terug op te pikken.

4. Vermijd een vergadermarathon

Tracht in de eerste week na je zomervakantie het aantal meetings tot een minimum te beperken zodat je al je energie kan steken in het terug op kruissnelheid te komen.

5. Relax

Dat klinkt een beetje raar na een zomervakantie, maar de eerste dagen die volgen op jouw zomervakantie kunnen erg veel van je vragen. Beperk de activiteiten na je werkdag dan ook tot een minimum tijdens je eerste werkweek.

6. Begin klein

Neem niet meteen te veel hooi op je vork. Denk in kleine activiteiten die je snel en efficiënt kan afmaken. Het is een beetje als stretchen voor je stevig gaat hardlopen om even de gepaste beeldspraak te gebruiken.

7. Maak je goede voornemens waar

Tijdens je vakantie heb je vast en zeker een aantal goede voornemens geopperd voor wat betreft je werk. Zet die goede voornemens om in nieuwe gewoontes op de werkplek.

Pascal Dewulf