7 tips om relaxed naar jouw zomervakantie toe te werken

Breekt het koude zweet jou al uit bij de gedachte wat je nog allemaal moet verzetten alvorens je van een welverdiende zomervakantie kan genieten? Don’t. Met deze 7 tips wordt jouw vakantievoorbereiding een wandeling in het park.

Laat openingen in je agenda

Al die lastminutetoestanden, krijg je het daar ook Spaans benauwd van? Eenvoudig op te lossen nochtans. Laat naarmate je vakantie dichterbij komt steeds meer gaten in je agenda. Die kan je dan in alle rust opvullen met de heisa van het laatste moment.

Schakel je out-of-office voortijdig in

Je out-of-office instellen op het moment dat je vertrekkensklaar staat? #Not. Activeer je out-of-office minstens twee dagen op voorhand. Zo hou je nog een ruime marge voor de laatste loodjes, in alle rust.

Opgeruimd staat netjes

Begin je werkplek stilaan op te ruimen in de week voor je met vakantie vertrekt. Een opgeruimde werkplek is niet alleen een opgeruimd hoofd, maar ook een hoofd dat klaar is om met vakantie te vertrekken. Je bureau opruimen is een beetje als een ritueel afscheid, althans voor een tijdje.

Neen is neen

Zeg vooral in de aanloop naar jouw vakantie eens wat vaker ‘neen’. ‘Neen’ tegen je collega’s die je nog met een laatste taak willen opzadelen. Je baas die je nog snel een miniproject in je nek wil duwen. Maak hen beleefd, maar kordaat duidelijk dat de office hustle nu eens even zonder jou zal moeten.

Zorg voor overzicht

Een eenvoudig to-dolijstje dat je kan aanvinken, kan voor onnoemelijk veel rust in je hoofd zorgen. Geen fan van dat soort lijstjes? Maak dan voor één keer een uitzondering. Je grijze massa zal je er dankbaar voor zijn.

Kom er al wat in

In de vakantiesfeer raken, dat komt niet zomaar aanwaaien. Je laatste week op het werk is ideaal om in vakantiestemming te komen. Laat die lunch in het zonnetje even langer duren, ga ’s morgens eens buitenshuis ontbijten, babbel even wat langer dan gepland aan de koffiemachine,… Kortom, doe dingen die je stilaan uit de klokvaste regelmaat en structuur halen. Gegarandeerd dat je vakantieklaar bent wanneer je echt op vakantie vertrekt.

Shout out voor je vakantie

Laat mensen op maandag al weten dat je aan het eind van de week voor een tijdje niet meer beschikbaar bent. Dat haalt de stress bij jezelf weg en laat andere mensen ook toe om samen met jou hoogdringende dingen af te werken. Wimpel die zaken af die eigenlijk al lang hadden moeten geregeld zijn maar nu ineens wel nog zouden moeten omdat je collega’s plots zijn wakker geschoten.

Pascal Dewulf