7 tips om de vakantieblues te vermijden

De vakantieblues is een bekend fenomeen. Je hebt heerlijk kunnen genieten maar plots sta je terug in pak en das op de werkplek: niet bepaald een gebeurtenis waar de gemiddelde mens helemaal blij van wordt. Met deze tips hou je dat heerlijke vakantiegevoel alvast zo lang als mogelijk vast.

1. Sluit je vakantie af met een knaller van feestje
Je vakantieherinneringen bestaan vaak uit de hoogtepunten. Je vakantie beëindigen met een spetterend feestje onder familie en vrienden is dan ook het ideale recept om blij gemutst weer op de werkvloer te verschijnen.

2. Begin weer met werken op een willekeurige dag
Maandag is een klassieker om weer aan de slag te gaan. Doe echter eens wat anders en start bijvoorbeeld op donderdag. Dat maakt je werkweek erg kort en zo krijg je weer even de tijd om in het ritme te komen.

3. Las meer maar kortere vakanties in
Onderzoek leert dat de effecten van een lange vakantie in minder dan een week weer helemaal zijn verdwenen. Kunst is dus om dat gelukseffect zo vaak als mogelijk op te roepen. Dat kan door vaker kortere vakanties in te lassen.

4. Kom een paar dagen vroeger thuis
Zondagavond weer thuiskomen om maandag van start te gaan is nefast voor je vakantiegeluk. Kom misschien een dag of twee drie vroeger weer thuis zodat je opnieuw kan wennen aan het feit dat het leven meer is dan in je zwembroek rondlopen en cocktails drinken aan het zwembad.

5. Verander je mindset
Geluk bestaat niet enkel uit de jaarlijkse vakantie. Las kleine vakantiemomenten in op iedere dag van het jaar. Dat doe je eenvoudigweg door je dagelijkse routine te doorbreken. Las bijvoorbeeld eens een ontbijt in op een leuke locatie met je partner of een collega, gewoon tijdens de werkweek.

6. Neem extra tijd met je collega’s
Een langere koffiepauze, een gezellig praatje met je collega’s (waarbij je een aantal vakantiefoto’s die op je smartphone zitten, kan laten zien), even informeel bijkletsen met je baas of een uitgebreide lunch op een terrasje: je kan je eerste werkdag best wel wat leuke dingen doen waardoor die dag een stuk aangenamer wordt.

7. Beweeg
Bewegen doet wonderen. Van een actief vakantiebestaan naar een zittend kantoorbestaan doe je dan ook in fases. Loop de eerste dag zoveel mogelijk rond op je werk. Maak ’s middags een wandeling in de buurt (hopelijk is er een leuk park) en spring na het werk bij je thuiskomst even op de fiets voor een leuk ritje in de natuur. Zo blijf je lekker fit en hou je dat vakantiegevoel een stuk langer vast.

Pascal Dewulf