7 tips om de post-vakantieblues aan te pakken

Mogelijk kijk je nog reikhalzend uit naar je jaarlijks verlof. Misschien kom je echter net terug uit een deugddoend verlof. Deze zeven tips gaan je dan alvast helpen om de post-vakantieblues aan te pakken.

1. Herbegin op een donderdag

Idealiter vat je je werk terug aan op een donderdag. Zo heb je een korte week en tijd om terug te wennen aan de dagelijkse routine van je werk.

2. Neem de tijd om er terug in te komen

Vlieg er de eerste dag niet gelijk volop weer in maar geef geest en lichaam de tijd om weer in de werkroutine te komen. Dat kan door een babbel met de collega’s, door vanop je werkplek even weg te dromen over je vakantie, door gelijk niet alle honderden (niet-dringende) mails in je mailbox te doorploegen. Beschouw je eerste werkdag na de vakantie als een opwarmer om er daarna weer volop voor te gaan.

3. Plan een aantal kleinere vakanties

Hopelijk heb je niet al je vakantiedagen ineens opgesoupeerd. Dat is sowieso geen goed idee. Verdeel je vakantiedagen daarom in een aantal kleinere vakanties. Zo kan je er op regelmatige basis eens tussenuit en heb je telkens weer een leuk vooruitzicht.

4. Neem een vakantiegewoonte over

Besteedde je tijdens je vakantie dagelijks een aantal minuutjes aan bijvoorbeeld een korte meditatie, las je een aantal bladzijden in een leuk boek of luisterde je naar je favoriete muziek: zet die gewoonte dan zo lang als mogelijk verder na je vakantie. Zo kan je telkens dat vakantiegevoel weer een beetje oproepen.

5. Wees realistisch

Vakanties zijn altijd de ideale omstandigheid om je vrij en gelukkig te voelen. Een nine-to-five werkdag is dat niet zo direct maar weet dat wanneer je leven uit één langgerekte vakantie zou bestaan, de fun er ook snel zou vanaf zijn. Werk geeft je een doel en structuur in je leven. Verlies jezelf daarom niet in romantische nostalgie over dat vakantiegevoel.

6. Doorbreek de routine van je werkdag

Ga in de eerste week na je vakantie ’s morgens eens buitenshuis ontbijten of spreek voor de lunch af met een toffe vriend(in). Alles is goed om niet gelijk weer in de dagelijkse routine van je werk terecht te komen.

7. Neem voldoende rust

Het lijkt een beetje tegenstrijdig maar terugkomen van vakantie betekent niet noodzakelijk dat je ook weer helemaal uitgerust en fit bent. Vaak heb je heel wat ervaringen te verwerken gekregen, nieuwe dingen ontdekt en spannende momenten beleefd. Geef je geest en lichaam de eerste week dan ook de tijd om terug in de plooi te komen en jezelf terug in te stellen op de werkmodus van alledag.

Pascal Dewulf