7 redenen waarom je het weekend als een minivakantie moet zien

Neen, op vrijdagavond moet je niet je koffers beginnen pakken. Toch moet je in je hoofd het nakende weekend zien als een minivakantie. Dit is waarom.

Je bent blij en uitgerust

Het weekend, een minivakantie? Jawel, onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je in je hoofd de knop omdraait en het weekend ziet als even met vakantie zijn, je ’s maandags blij en uitgerust op het werk verschijnt. De resultaten kwamen naar voren tijdens een onderzoek dat de Universiteit van Californië (VS) deed bij duizend fulltime medewerkers.

Je leeft bewuster

Volgens dezelfde onderzoekers komt dat omdat je, door die vakantie mindset te adopteren, je meer in het huidige moment zal leven. Je bent je veel bewuster van het weekend waardoor je meer geluk gaat putten uit die twee dagen. Mensen die meer vakantie hebben, voelen zich meetbaar gelukkiger. Daarbij verhoogt niet enkel hun geluksniveau. Ook hun gezondheid verbetert erop. Ze worden creatiever en wanneer ze op het werk zijn, presteren ze beter.

Je voelt je voldaan en gelukkig

Nog uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat doen alsof je vakantie hebt in het weekend, niet noodzakelijk betekent dat je enkel maar leuke dingen doet. De respondenten van het onderzoek spendeerden in principe immers dezelfde tijd aan dezelfde dingen die ze ook al voor het onderzoek deden. Volgens de onderzoekers was het echter vooral de verbeterde aandacht voor het weekend en die twee vrije dagen. Dat zorgde ervoor dat de respondenten zich aan het eind van het weekend meer voldaan en gelukkiger voelden.

Je kan het elke week opnieuw beleven

De manier waarop je naar de dingen kijkt, is daarbij cruciaal. Zoals bijvoorbeeld het weekend niet zien als iets dat te snel voorbij is maar wel als een minivakantie waar je met volle teugen kan van genieten. “Alleen het aanpassen van hóe je iets beschouwt kan al wonderen doen voor je beleving ervan”, aldus Cassie Mogilner, hoogleraar gedragswetenschappen aan de UCLA Anderson School of Management (VS).

Je moet geen vakantiebudget voorzien

Een weekend/(mini)vakantie kan je intens beleven zonder dat je daarvoor extra vakantiebudget moet opzij zetten. Twee vliegen in één klap dus.

Je familie zal je er dankbaar voor zijn

Wanneer jij in vakantiestemming bent, dan zal jouw familie al snel volgen in jouw kielzog. Geef toe, wie wil er niet ieder weekend op (mini)vakantie?

Je leven wordt spannender

Ieder weekend een (mini)vakantie voor de boeg, dat geeft toch altijd een beetje een spannend gevoel? Moet het leven per se spannend zijn? Niet noodzakelijk, maar al bij al is het toch best plezant om weer naar jouw wekelijkse (mini)vakantie te kunnen uitkijken, toch?

Pascal Dewulf