Transport – De cijfers

In zowat 40% van de vacatures voor chauffeurs goederenvervoer wordt een C+E rijbewijs gevraagd.

3.379
Het afgelopen jaar ontving VDAB 3.379 vacatures voor chauffeurs goederenvervoer. De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn goed voor zowat de helft van de vraag naar deze beroepen. In zowat 40% van de vacatures wordt aangegeven dat de chauffeur met een vrachtwagencombinatie moet rijden en dus over een C+E rijbewijs moet beschikken. In een derde van de vacatures laat de werkgever weten dat ervaring geen dwingende vereiste is. Dat bevestigt ook Stefan Maertens van G Snel, die benadrukt dat zijn bedrijf de nodige kansen biedt aan chauffeurs die via de school of VDAB een opleiding volgden.

35
Een Europese richtlijn bepaalt dat zowat alle beroepschauffeurs hun vakbekwaamheid moeten aantonen. Een attest van vakbekwaamheid blijft 5 jaar geldig. Om het na die periode te hernieuwen moeten de chauffeurs in die periode een opleidingstraject van 35 uren kunnen bewijzen. In die opleidingen wordt onder meer aandacht besteed aan energiezuinig en defensief rijden.

78
Wie bij VDAB een chauffeursopleiding volgt om met een combinatie te rijden, heeft 78 dagen nodig om alle verschillende onderdelen van de opleiding te doorlopen. In die periode krijg je zowel de theoretische als de praktijkopleiding met vaste vrachtwagen als met verschillende combinaties. En je behaalt je attest voor het transport van gevaarlijke goederen. Een 2 weken durende stage in een bedrijf sluit de opleiding af.