Recordvraag naar mensen in transport en logistiek

De economie verbeterde het afgelopen jaar. Dat weerspiegelt zich in de vraag naar nieuwe medewerkers. Er werden, volgens de studiedienst van VDAB, 26,5% meer vacatures gemeld dan een jaar eerder. Vooral de sector transport, logistiek en post steekt er met kop en schouders bovenuit. Zij meldden maar liefst 70% meer vacatures dan een jaar eerder.

De stijgende vraag naar nieuwe werknemers is er doorheen de hele sector. 25% meer administratieve medewerkers en leidinggevenden, 55% meer logistiek personeel en zelfs een verdubbeling van de vraag naar het aantal chauffeurs. Waar we tussen 2013 en 2015 nog een gemiddelde van 5000 vacatures per maand in de sector noteerden, zagen we dat aantal medio 2015 snel groeien naar 6000. In januari 2017 rondden we de kaap van de 10 000 bij VDAB gemelde vacatures op jaarbasis.

Pensioenen

Er zijn verschillende verklaringen voor die stijgingen. De verbeterende economie, zorgde volgens het Planbureau voor een stijgend consumptiegedrag bij de burgers. Daardoor is er meer nood aan distributie van producten die door de sector moet worden opgevangen. En net zoals in andere sectoren, zien we ook hier de invloed van de vergrijzing met de dag duidelijker vormen aannemen. Mensen die met pensioen gaan, worden vervangen. Daarvoor worden dus vacatures gemeld.

Specialisatie

“Er is ook een verschuiving in de manier van werken bij de transporteurs.”, zegt Laenja Pattyn, strategisch accountmanager transport en logistiek bij VDAB, ” Vlaamse chauffeurs staan in voor ’the last mile’, vervoer waarbij het contact met de eindklant belangrijk is. De meerdaagse lange afstanden gebeuren veelal door andere Europese chauffeurs.” Maar er zijn ook specifieke transporten die extra kansen bieden aan mensen die in de sector willen gaan werken. “Vlaamse transporteurs specialiseerden zich in bepaalde niches zoals autotransport, vervoer van medicijnen, …”, vult Leanja Pattyn aan, “Daarvoor is extra opleiding nodig. Iets waar Vlaamse chauffeurs, ook al omdat ze het vaak combineren met werken, betere kansen maken op succes.”

Door het brede gamma aan gevraagde functies, zijn er ruime mogelijkheden voor werkzoekenden die, eventueel na een gespecialiseerde opleiding, in de sector aan de slag willen.

Info: www.vdab.be