Opleidingen logistieke sector evolueren razendsnel

In magazijnen worden efficiëntie en snelheid zodanig gecombineerd dat bestellingen klaarmaken en het voorraadbeheer verweven worden tot één beweging. Logistieke en magazijnmedewerkers moeten hun vaardigheden zodanig ontwikkelen dat ze de moderniseringen kunnen volgen.

“Er is een zeer sterke opkomst van digitalisering, automatisering en robotisering aan de gang in de logistieke sector.”, zegt Dominik Huysmans, expert logistiek bij VDAB, “In onze opleidingen hebben we aandacht voor deze vernieuwingen en zorgen we dat mensen de nodige digitale vaardigheden ontwikkelen om mee te kunnen.”

Vinger aan de pols

Voice picking, waarbij op basis van gesproken commando’s een bestelling uit het magazijn wordt opgehaald is ondertussen een klassieker geworden. “Nu zien we de ontwikkeling van draagbare toestellen. Zo worden er smartglasses uitgeprobeerd. De commando’s verschijnen in een bril die de magazijnmedewerker draagt. De werknemer houdt op die manier beide handen vrij. En de registratie gebeurt rechtstreeks in het beheerssysteem van het magazijn. Het is voor onze opleidingen nog toekomstmuziek, maar we houden de vinger aan de pols.”

Experiment

“In één van onze opleidingen voor heftruckbestuurders experimenteren we vanaf einde maart met een simulator met virtual reality.”, vertelt Dominik, “We werkten mee aan de programmering van praktische oefenscenario’s voor het toestel. Nu willen we het uitproberen en kijken welke extra mogelijkheden het biedt om mensen het beroep aan te leren.”

In opleidingen zoals VDAB die organiseert is het zaak om in te zetten op die innovaties, zodat cursisten na hun opleiding snel inzetbaar zijn in de werkomgeving.