Meer dan een rijbewijs

Wie wil werken in de transportsector heeft tal van mogelijkheden. Je kunt kiezen voor nationaal of internationaal transport. Het lijstje met specialisaties in het soort transport is uitgebreid.

De sector heeft het niet gemakkelijk en zowat alle vacatures voor chauffeurs behoren tot de knelpuntberoepen. Het blijft een moeilijk om de geschikte mensen te vinden. Omdat niet iedereen uit het goede hout gesneden is, en omdat er niet altijd voldoende kandidaten beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Dankzij het partnerschap met de sectorfondsen uit de transportsector kan VDAB degelijke opleidingen met modern materieel aanbieden. “Maar een rijbewijs C of CE is eigenlijk nog maar een begin.”, vertelt Stefan Maertens, Group HR Manager van G Snel, “Want het beroep is veel meer dan rijden alleen. Je moet overweg kunnen met boordcomputer en digitale tachograaf, vlot het administratieve werk afhandelen, en goed zicht hebben op verschillende reglementeringen.”

Niet verwonderlijk dus dat bedrijven al bij de sollicitatieprocedure op zoek gaan naar dat tikkeltje meer: ” We trachten zeker verder te kijken dan de behaalde documenten. We peilen naar de ruimere kennis en de persoonlijkheid van onze mogelijke toekomstige medewerker.”

Maar er is bij het bedrijf, voor alle beginners, ook veel aandacht aan de manier van werken. “Nieuwelingen krijgen een uitgebreid onthaal en rijden tijdens de beginperiode onder begeleiding van een peter. Dat is een ervaren chauffeur die hiervoor een specifieke opleiding kreeg. Zo leren ze de specifieke werkwijze van ons bedrijf en krijgen ze een vlotte introductie bij de klanten. Want onze chauffeurs zijn de ambassadeurs van ons bedrijf, die het meeste rechtstreekse contact met onze klanten hebben”