Levenslang leren helpt chauffeurs op de weg
29/10/2018
De vraag naar nieuwe chauffeurs voor de transportsector blijft aanhouden. Zowel chauffeurs zwaar vervoer als distributiechauffeurs blijven een knelpuntberoep. Er zijn gewoon niet genoeg mensen op de arbeidsmarkt die probleemloos in het beroep kunnen stappen.
VDAB organiseert opleidingen voor werkzoekenden en maakt daarin steeds meer gebruik van hoogtechnologische toepassingen om mensen zo goed mogelijk op de realiteit van het beroep voor te bereiden.
Bijscholen
Ook chauffeurs die al langer aan het werk zijn moeten zich steeds bijscholen. Per vijf jaar moeten beroepschauffeurs 35 uren opleiding volgen om hun attest van vakbekwaamheid – de zogenaamde code 95 – te behalen. Zonder die code wordt het rijbewijs C of CE ongeldig.
De onderwerpen van de verplichte opleiding situeren zich bij alle aspecten van het beroep: van zekering van de lading over milieuvriendelijke rijtechnieken tot reglementering en EHBO. Chauffeurs kunnen de modules, gespreid en over een langere periode volgen, maar moeten er voor zorgen dat ze hun opleiding afwerkten voor de geldigheidsdatum van hun vakbekwaamheid is verstreken. Want rijden zonder een geldige code 95 staat voor beroepschauffeurs gelijk aan rijden zonder rijbewijs.
Er zijn heel wat erkende opleidingscentra in Vlaanderen die de verschillende opleidingsmodules verzorgen.