Chronisch tekort aan expediteurs

Een expediteur is een specialist in het verzenden van goederen. Hij is het tussenstation tussen de verzender van de goederen en de organisatie die voor het transport instaat en zorgt er op die manier voor dat de goederen tijdig en volgens afspraak bij de klanten aankomen. In de lijst van de knelpuntberoepen van VDAB zien we dat er een chronisch tekort is aan expediteurs in alle mogelijke specialisaties.

Zowel op het instapniveau als bij de ervaren medewerkers. Voor de openstaande vacatures zijn er niet voldoende mensen beschikbaar op de arbeidsmarkt en heel dikwijls merken we dat mensen ook niet over alle nodige vaardigheden beschikken om direct in het beroep te stappen.

Bijblijven

Als expediteur ben je verantwoordelijk voor veel meer dan het louter vervoer van goederen van een plaats naar een andere. Naast het eigenlijke vervoer zorgt de expediteur ook voor de afhandeling van administratieve formaliteiten. Je vraagt vergunningen aan, levert prijsoffertes aan je klant en onderhandelt prijzen en transportmogelijkheden. Meestal sta je ook in voor de douanedocumenten. Je coördineert het transport van a tot z. “Je hebt dus best een behoorlijke algemene kennis en verschillende vaardigheden om dat allemaal aan te pakken”, zegt expediteur Geert. “En je moet rekenen op behoorlijk wat bijscholing. Wetgeving en formaliteiten veranderen regelmatig en daar moet je zien dat je bijblijft.”

Beslissen

Wie als expediteur of expeditiebediende aan de slag gaat is zeker van een afwisselende job. Organisatie van transport via de weg, het water of met een luchtvaartmaatschappij is op zich al een uitdaging. Je bent voor de klant ook het eerste aanspreekpunt als er iets fout gaat. En dat is niet altijd even makkelijk. “Je moet op korte termijn durven beslissingen nemen waar je volledig achter staat. Dat kan al eens voor stress zorgen”, geeft Geert ook nog mee.

Opleiding

Afgelopen jaar ontving VDAB meer dan 200 vacatures voor expediteurs in alle mogelijke specialisaties. Zowat 10% van de vacatures wordt ingevuld met een individuele beroepsopleiding, waarbij je als werknemer de job en een opleiding combineert om het beroep onder de knie te krijgen. Een mooie uitdaging die je een vaste job oplevert als je die tot een goed einde weet te brengen.

Info: www.vdab.be