Zoeken naar een nieuwe job? Doe het discreet!
17/01/2018
Heb je het gehad met je job en wil je op zoek naar een nieuwe uitdaging, ga er dan voor, maar doe het discreet en hou rekening met volgende zes tips.
1. Let op wie je in vertrouwen neemt
Dat je niet aan de grote klok dient te hangen dat je solliciteert, lijkt evident, maar zorg er ook voor dat je je huidige collega’s niet te snel vertelt van je concrete plannen. Voor je het weet, heeft je werkgever in de gaten waarmee jij bezig bent.
2. Hou je zoektocht en je huidige job strikt gescheiden
Zorg ervoor dat er een goede scheiding is tussen wat je onderneemt als sollicitant en je activiteiten bij je huidige werkgever. Surfen op jobsites tijdens de uren is not done. Dat zou je wel eens zuur kunnen opbreken. Ga dus zeker niet mailen met je professioneel e-mailadres, maar creëer onmiddellijk een nieuw, gepersonaliseerd adres. Absoluut taboe is het ook om je bedrijfscomputer en het kopieerapparaat op het werk te gebruiken.
3. Post je cv anoniem
Wanneer je gebruik maakt van sites als LinkedIn, VDAB of jobsites, zorg er dan voor dat je cv anoniem online staat. Op deze manier zijn je persoonsgegevens en de gegevens van je huidige werkgever niet zichtbaar. Meer mensen dan je denkt zijn actief op deze sites, dus misschien ook wel iemand uit je werkentourage, dus de kans dat je ‘betrapt’ wordt, is reëel.
4. Solliciteer buiten de werkuren
Stiekem telefoontjes doen op het werk, wekt wantrouwen en zorgt er ook voor dat je zelf niet spontaan kan zijn aan telefoon. Vraag in je sollicitatiebrief om je liever niet tijdens de kantooruren te bellen en plan je afspraken zo veel mogelijk voor of na de uren.
5. Neem vakantie om te gaan solliciteren
Gebruik nooit de tijd van het huidige werkgever als sollicitatietijd. Meld je dus zeker niet ziek als je gaat solliciteren. Neem gewoon een dagje vakantie en je hoeft je verder niet te verantwoorden. Geef ook geen valse redenen op, want vroeg of laat komt dit toch uit. Het zou ook niet leuk zijn als je collega’s, die dan je ex-collega’s worden, zich bedrogen voelen door jou.
6. Pas op met Facebook
Let op met wat je post op Facebook. Op Facebook kan een status die jij alleen deelt met je vrienden, zoals het feit dat je in de laatste fase van een solliciatiegesprek zit of dat je incheckt bij je potentiële werkgever, geliket worden en zo door veel meer mensen bekeken worden.
Mieke Vercruijsse