Zo maak je een goeie eerste indruk bij de rekruteerder

Het moment van de waarheid is aangebroken! Nu komt het eropaan om je kwaliteiten in de verf te zetten, en dat gaat zeker lukken met deze tips.

  1. Trek een zakelijke outfit aan. Een driedelig kostuum of mantelpakje is niet nodig, maar je kleren moeten wel uitstralen dat je deze sollicitatie ernstig neemt. Daarmee toon je respect voor je potentiële werkgever, dus laat die afgewassen jeans maar in de kast hangen.
  2. Kom niet al te vroeg. Vijf à tien minuten op voorhand naar binnen gaan is perfect. Als je nog vroeger gaat, zou het kunnen dat de rekruteerder het gevoel krijgt dat hij zich moet haasten. Maar kom vooral niet te laat!
  3. Je allereerste indruk. Bij de begroeting zoek je oogcontact met je gesprekspartner(s) en geef je een stevige hand, zonder te overdrijven. Glimlach en bedank hem of haar voor de uitnodiging.
  4. Vanaf nu kun je terugvallen op je voorbereiding, want die klassieke vragen komen sowieso voorbij!
  5. Blijf bescheiden, maar speel je troeven wél uit. Als je een harde werker bent die bereid is om overuren te kloppen, mag je dat zeker zeggen. Onzekerheid is een afknapper, enthousiasme is goed! Het feit dat je bent uitgenodigd voor een gesprek betekent op zich al dat het bedrijf iets in je ziet!
  6. Wees eerlijk! Ook bij lastige vragen – waarom je bent ontslagen op je vorige werkplek, bijvoorbeeld – blijf je kalm. Probeer geen kwaad te spreken over je vorige werkgevers, want dat komt niet erg loyaal over.
  7. Probeer op je lichaamstaal te letten: toon interesse door licht voorover te buigen en regelmatig te knikken als de rekruteerder aan het woord is. Hou je handen onder controle: veel mensen beginnen aan hun haar, gezicht of kleren te prutsen als ze nerveus zijn.
  8. Hou je antwoorden to the point en relatief kort. Als je begint te ratelen, zal de aandacht van je gesprekspartner snel verslappen.
  9. Stel zelf ook vragen! Uit alles moet blijken dat het bedrijf en de vacature je enorm interesseren, en dan komt het vreemd over als je aan het einde van de rit geen enkele vraag hebt.

Vind een job in de buurt van