Stiekem solliciteren: hoe doe je dat?

Niet helemaal tevreden met je baan? Dan heb je alle reden om uit te kijken naar iets nieuws. Vraag is: speel je open kaart met je baas of beter niet? Ons advies.

Ruim driekwart van de bezoeken aan vacaturesites gebeurt tussen negen en vijf uur. Met andere woorden: tijdens de werkuren. De kans om ‘betrapt’ te worden is dus niet gering. Ook al zeggen werkgevers dat niet altijd openlijk, er zijn er velen die het surfgedrag van hun werknemers regelmatig controleren en er dus achter komen dat je vaak op jobsites vertoeft. Het kan ook dat je baas plots achter je staat en dan moet je het natuurlijk maar uitleggen…

Misschien komt je baas je cv ook wel tegen op de jobsite waar je het gepost hebt omdat hij op zoek is naar iemand met hetzelfde profiel als jij. Denk eraan, bedrijven kunnen zich abonneren op alertmails zodat ze automatisch zien wanneer de naam van hun onderneming vermeld wordt in sollicitaties.

Anoniem cv

Kortom: ongemerkt naar een nieuwe job zoeken is bepaald niet gemakkelijk. Je kan dat wel oplossen door anoniem te solliciteren. Dat betekent dat je je eigen persoonlijke data niet vermeldt en dat je ook de naam van je huidige werkgever weglaat. Maar zo’n goed idee blijkt dat in de praktijk niet te zijn, want veel werkgevers laten anonieme cv’s links liggen omdat ze uit ervaring weten dat sollicitanten die ze hebben ingestuurd vaak niet reageren. Je kan er ook jobs door mislopen, want het is logisch dat bedrijven liever kiezen voor iemand die wel goed zichtbaar is.

In grote bedrijven kan je open kaart spelen

Precies omdat het niet makkelijk is om stiekem te solliciteren, geven sommigen er de voorkeur aan toch maar open kaart te spelen. In grote bedrijven kan dat een goede tactiek zijn omdat er misschien wel een andere functie is die meer bij je mogelijkheden past. Maar in kleinere bedrijven en ondernemingen waarin al gebleken is dat de baas zoiets niet kan appreciëren laat je het beter achterwege.

Doe het buiten de werkuren

Als je wil solliciteren zonder dat je collega’s of je baas het merken, moet je alvast één regel in acht houden: doe het buiten de werkuren. Zelfs dan bestaat weliswaar de kans dat het wordt opgemerkt, maar die is toch iets kleiner.

“Gewoon een flirt”

En als de baas of de personeelsdienst er toch achter komt dat je cv wel op erg veel jobsites is achtergelaten, kan je altijd zeggen dat dit niet betekent dat je echt weg wil, maar dat je even wil flirten. Ook meisjes met een vaste vriend dragen graag een sexy jurkje om te zien wie bij wijze van spreken allemaal naar hen fluit.

Geert Degrande