Solliciteren zonder enige ervaring: dat doe je zo

Geen greintje ervaring en toch zo snel als mogelijk aan de slag willen ? Dat kan, met deze tips bijvoorbeeld.

Het feit dat elke jobaanbieding een karrenvracht aan kwalificaties vereist, is zelfs voor de meest doorgewinterde sollicitant een afknapper. Geen nood, bedrijven stellen vaak veel eisen, maar het is aan jou om weerwerk te bieden en hen te laten weten dat je voor die ene (of meerdere) kwalificatie(s) die je niet bezit, best wel wat andere troeven hebt die je kan inzetten. Niemand kan je trouwens beletten om te solliciteren voor een job waar je geen enkele kwalificatie voor hebt. Wie niet waagt, niet wint. Je moet uiteraard wel realistisch blijven: een vacature van hartchirurg willen invullen terwijl je een diploma van grafisch ontwerper hebt, is niet erg realistisch.

Maak je huiswerk

Wanneer je niet over alle nodige kwalificaties beschikt, helpt het altijd om het bedrijf erg goed te kennen. Dat wordt steeds geapprecieerd. Doe dus je huiswerk en zorg dat je alles weet wat er te weten valt over het bedrijf waar je aan de slag wil. Weet ook dat de rekruteerder naar jou toe het nodige speurwerk zal doen, vooral online. Poets dus je online imago even op als dat nodig is en zorg er vooral voor dat dat imago klopt met hetgeen staat vermeld in je sollicitatiebrief en bijhorend cv. Voorts is het ook erg belangrijk dat je laat zien dat je de inhoud van de job erg goed begrijpt ook al beschik je niet over alle kwalificaties.

Compenseren

Heb je een eerste sollicitatiegesprek te pakken, zet dan je sterke kanten in de kijker en kom enkel met je minder goede kanten wanneer de rekruteerder daar expliciet achter vraagt. Komt het pijnlijke moment waarop de rekruteerder het heeft over de kwalificaties waarover jij mogelijk niet beschikt, geef dan aan dat je snel dingen assimileert en dingen aanleert en compenseer het onderwerp dan met iets dat je wel in huis hebt. Mogelijk beschik je niet over het juiste diploma, maar heb je wel een stage gelopen? Dat telt uiteraard ook als argument om te overtuigen. Toon vooral je passie en goesting voor de job en straal een positieve, dynamische attitude uit. Succes gegarandeerd !

Pascal Dewulf