Solliciteren onder je niveau: zo doe je het

Denk je er aan om te solliciteren onder je niveau? Weet dan dat er veel kans is dat je afgewezen wordt wegens ‘overgekwalificeerd’. De werkgever is bijvoorbeeld bang dat je snel een baan op niveau vindt, je je zal vervelen of binnen de kortste keren op een hogere functie zal azen. Maar als je overtuigd bent dat je de job wil, maak je met deze tips toch een goede kans.

Juiste omschrijving in je cv

Je hoeft in je curriculum vitae zeker geen uitgeoefende functies te verzwijgen. Je maakt een correcte cv op, maar kan wel enkele functies op een andere manier omschrijven en er een titel opplakken die minder de nadruk legt op de verantwoordelijkheden die je had. Belicht in je vorige jobs de taken die goed passen bij de functie waarvoor je solliciteert. Zet je studies ook niet bovenaan, zodat die de werkgever niet afschrikken, maar plaats ze onderaan.

Kom overtuigend over

Bereid je goed voor en besef goed dat je solliciteert voor een functie onder je niveau. Zorg ervoor dat je je motivatie vlot kan toelichten in een gesprek. Leg op een positieve manier uit waarom je een stapje terug wil doen. De vraag ‘waarom solliciteer je onder je niveau?’ krijg je sowieso op het sollicitatiegesprek, dus wees voorbereid.

Zeg dat je zal blijven

Al ben je van plan deze job te gebruiken als overgangsperiode, zeg dit zeker niet en overtuig je werkgever dat je zal blijven. Je kan je eventueel mondeling ook engageren om een bepaald project zeker tot een goed einde te brengen of een bepaalde periode uit te doen.

Leg duidelijk je motivatie voor deze job uit

Ga in je brief en tijdens het gesprek niet voortdurend over het bedrijf praten, maar richt je echt op de job en licht gemotiveerd toe waarom net deze functie je aanspreekt.

Neem genoegen met minder loon

Een job onder je niveau betekent meestal ook een lager loon. Maak vanaf het begin duidelijk dat je genoegen neemt met minder loon en doe dit door gefundeerd uit te leggen waarom je voor deze job kiest. Besef ook vooraf dat je loon lager zal liggen en neem er vrede mee.

Doe het niet te vlug

Bedenk goed waarom je dit doet en dat het niet altijd evident is om terug op te klimmen. Als je niet overtuigd bent dat dit het beste voor jou is, probeer dan toch even op je eigen niveau te solliciteren. Je hoeft niet met minder genoegen te nemen als je daar niet van overtuigd bent. Beter iets langer solliciteren dan je ambities op te bergen.

Mieke Vercruijsse