Solliciteren: hoe blink je uit bij een groepsdiscussie?
06/06/2014
Vooral voor commerciële en leidinggevende functies organiseren rekruteerders vaak groepsdiscussies. Ze doen dit om je reactiesnelheid, luistervaardigheid en leiderschapskwaliteiten in te kunnen schatten. Waarop kan je letten?
Wat wil de rekruteerder weten?
Met een collectief sollicitatiegesprek sparen rekruteerders niet alleen tijd, ze zien meteen hoe je in realiteit op allerhande kwesties reageert. Durf je in het openbaar spreken? Kan je luisteren? Hoe gedraag je je als je een standpunt moet verdedigen? Ben je in staat om compromissen te sluiten?
Hoe zal het verlopen?
Bij een collectieve sollicitatie zit je samen met de andere kandidaten rond de tafel. Meestal vormt de rekruteerder groepjes van 7 tot 15 personen.
De vragen kunnen te maken hebben met de functie waarvoor je solliciteert, maar kunnen ook over iets heel anders gaan. Een klassieker is bijvoorbeeld een discussie over hoe ze zich zullen organiseren als ze op een verlaten eiland gestrand zouden zijn.
Hoe laat je je opmerken?
Om de begeerde job te pakken te krijgen, komt het er natuurlijk op aan je te laten opmerken. Maar het is uiteraard van belang dat dit niet om de verkeerde redenen gebeurt.
Enkele tips daarbij:
1. Kijk enkel naar de andere kandidaten, niet naar de rekruteerders.
2. Onderbreek niemand voor hij of zij is uitgesproken.
3. Zorg ervoor dat je minstens één keer aan het woord komt, ook al ben je van nature bijzonder timide.
4. Als je jezelf bijzonder goed op je gemak voelt, moet je vermijden te lang aan het woord te blijven. Laat de andere kandidaten ook spreken.
5. Probeer vlot en vloeiend te spreken zonder haperingen en “euhs”.
6. Probeer als het enigszins mogelijk is een opmerking te maken die getuigt van je gevoel voor humor en je relativeringsvermogen.
Hoe kan je je voorbereiden?
Natuurlijk is het aangewezen om je vooraf zo goed mogelijk voor te bereiden op de mogelijkheid dat je een collectief gesprek zal moeten voeren. Je kan alvast thuis oefenen, door enkele vrienden uit te nodigen en ze vragen te laten stellen, waarop je dan luidop een zo helder mogelijk antwoord formuleert.
Uiteraard moet je sowieso zoveel mogelijk informatie verzamelen over het bedrijf waarbij je je diensten aanbiedt. Als je last hebt van stress als je gaat solliciteren, kan het geen kwaad in de uren voordien even te joggen of te fietsen om je gedachten te verzetten. Vergeet niet dat de rekruteerder er geen enkel probleem mee zal hebben als je vlak voor de aanvang van het collectieve gesprek nog vragen stelt over de precieze bedoeling ervan en de regels die in acht moeten worden genomen.
Meer dan 1 functie?
Vergeet ook vooral niet dat de andere kandidaten die deelnemen aan het collectieve gesprek ook zenuwachtig zullen zijn, en misschien minder goed voorbereid zijn dan jij op een groepssollicitatie.
En er is nog iets dat je gemoedsrust kan verbeteren: als rekruteerders gebruik maken van een collectief sollicitatiegesprek is dat ook vaak omdat ze niet één maar meerdere functies willen invullen. Met andere woorden: je moet wellicht niet dé topper van je groepje zijn, het volstaat dat je je in positieve zin kan onderscheiden om een grote kans te maken op de job.
Geert Degrande