Met deze tips heb je meteen een job

Bij een sollicitatie komt het er vaak op aan eruit te springen. Met deze tips en tricks van Astrid Dhaene, Sales Coach bij Qjobs, breng je jouw sollicitatie tot een goed einde.

Hoe valt een cv op tussen een hele stapel?

Zorg dat je talenten er uit springen. Waar ben je goed in? Wat doe je graag? Een foto is altijd goed en zorgt voor een persoonlijke touch. Geef een duidelijke taakomschrijving bij elk van je vorige jobs: wat deed je, voor welke afdeling, enz. Lijst niet alle korte opdrachten op. Opdrachten die je een week of een maand lang uitvoerde, horen niet op je cv.

Wat is je belangrijkste tip voor sollicitanten?

Kijk uit naar een job die volledig bij jou past. Hou rekening met je talenten, binnen een regio die haalbaar is en met de juiste work-life balance. Je moet je goed voelen in je job, je brengt er een groot deel van je leven door.

Het sollicitatiegesprek: wat zijn de do’s-and-don’ts?

Wees punctueel. Kom je te laat, dan is het een gebaar van respect om de persoon waarmee je een afspraak hebt te contacteren om te laten weten dat je later bent. Lichaamstaal is belangrijk, neem een open en enthousiaste houding aan. Zet je pet af, geef de rekruteerder een hand en laat je gsm uitstaan.

Rekruteerders kijken ook naar de reden van vertrek bij de vorige werknemer, dat zegt veel over de persoonlijkheid en werkhouding van de sollicitant. Wees dus eerlijk, maar ga niet zitten roddelen over je vorige baas.

Wanneer begin je over je loonsverwachtingen?

Deze horen zeker niet thuis op je cv. Bespreek het tijdens een face-to-facegesprek. Laat horen wat je verwachtingen zijn en luister ook met een open houding naar wat het bedrijf voorstelt.

Een referentie opgeven is een goed idee?

Een referentie kan dat extraatje zijn voor bedrijven. Het is niet altijd doorslaggevend, maar interviewers houden het in hun achterhoofd bij de beslissing.

Eveline Janssens

Astrid Dhaene en haar collega Tina de Jongh leiden op onze jobbeurs op dinsdag 21 maart 2017 in Kinepolis Antwerpen de workshop ‘van screening tot jobaanbieding’ (16u) in goede banen. Inschrijven voor deze jobbeurs (of die van Leuven, Brussel of Brugge) kan je hier.