Hoe je parfum je sollicitatiegesprek kan beïnvloeden

Een lekker geurtje kan een mens onmiddellijk opbeuren, maar opgepast: een parfum is iets erg subjectief. Wat de één lekker vindt, kan de ander irriteren. Dat je parfum (al dan niet rechtstreeks) invloed heeft op het verloop van een sollicitatiegesprek, staat dan ook buiten kijf.

Een lekker geurtje sprayen net voor je sollicitatiegesprek? Heel wat mensen antwoorden volmondig ‘ja’ op die vraag. Japanse en Engelse experts lijken die stelling alvast te bevestigen want uit de onderzoeken die ze voerden, kwam telkens naar voren dat testpersonen die hun favoriete parfum droegen een stuk meer zelfvertrouwen hadden en ook uitstraalden.

Uitkijken geblazen

Toch moet je uitkijken met een parfum. Het moet niet alleen jezelf een beter gevoel geven, maar ook de rekruteerder aan de andere kant van de sollicitatietafel. Ben je een vrouw en weet je dat de interviewer aan de andere kant een man zal zijn, dan kies je best niet voor je meest vrouwelijke parfum.

Ga je vervolgens aan de slag in het bedrijf en blijkt het een mannenbastion te zijn dan kan je best voor parfums kiezen met een mannelijk kantje, bijvoorbeeld voorzien van geurnoten van cognac, whisky, leder, …

Kortom, stereotype, mannelijke geurtjes waardoor je sneller kan worden geaccepteerd binnen typisch mannelijke clubjes. Voor mannen idem dito, bestaat de werkvloer voornamelijk uit vrouwen, kies dan niet voor je meest mannelijke parfum. Het lijkt vreemd, maar de juiste geur kan je een heel eind op weg brengen.

Reukwolk

Opgelet echter ook met de dosering van je favoriete geurtje. Een parfum hoort subtiel aanwezig te zijn, maar niet te domineren. Een paar verstuivingen op de juiste plaats kunnen wonderen doen. Een geurwolk die achter je aankomt waar je gaat of staat, doet daarentegen meer kwaad dan goed.

Neem het volgende als maatstaf: vertrek je op sollicitatiegesprek zorg dan dat je het parfum dat je aanbrengt nog net zelf kan ruiken. Dat lijkt weinig, maar iemand die niet gewoon is aan je parfum zal het zeker kunnen waarnemen.

Pascal Dewulf