Hoe je online netwerk efficiënt gebruiken om je droomjob te vinden

Je eigen netwerk aanspreken was in het pre-internettijdperk doorgaans al de kortste weg naar een droomjob. Nu online networking een standaard gegeven is voor elk zichzelf respecterende professional is die piste meer dan ooit de snelste route naar de job van je dromen.

Actieve participatie

Een eerste element dat je op weg helpt naar je droomjob via je online netwerk is actief zijn. Gewoon je cv met foto online zetten, heeft vandaag totaal geen waarde meer. Je moet actief participeren in de online gemeenschap. Meng je in discussies op Linkedin, Twitter, Facebook,… Zo leren mensen je kennen, kunnen ze ook inschatten hoe jij professioneel in het leven staat en uit welk hout je persoonlijk bent gesneden. Online netwerken verloopt vaak allemaal vrij informeel, maar even snel kan er ergens een professionele vonk overslaan waardoor een contact plots een opportuniteit wordt naar een nieuw job, in het beste geval je droomjob.

Buiten je comfortzone

Belangrijke factor op weg naar die droomjob is trouwens dat je je online ook buiten je comfortzone durft te bewegen. Kijk eens over het muurtje van je eigen expertise heen en meng je gerust in vakgroepen waarvan je minder kaas hebt gegeten, maar waarvan je vermoedt dat zich in die middens ook wel eens de job van je dromen zou kunnen bevinden. Geef te kennen wat je wil. Ga er niet van uit dat wanneer je je online actief mengt in de conversatie mensen ook daadwerkelijk kunnen inschatten dat je eigenlijk op zoek bent naar je droomjob. Op een gegeven moment mag je dan ook effectief zeggen waar het op staat. De meest succesvolle online strategie is nog altijd die waarin je direct bent met andere professionals, zonder daarbij opdringerig te worden.

Een goed verhaal

Trop is te veel, ook wanneer je online gaat netwerken. Wees actief, maar bombardeer andere professionals niet voortdurend met je mening. Zorg ook dat je het verhaal van je carrière tussen de online gesprekken door kan mengen. Met andere woorden: geef druppelsgewijs aan waar je voor staat, waar je op termijn professioneel naartoe wil en wat je gedroomde eindbestemming is. Een goed verhaal is van levensbelang om jouw droomjob in de wacht te slepen. Storytelling heeft vandaag een groot buzzgehalte, maar ook voor jou is het van levensbelang in je online zoektocht naar de baan van je dromen.

Pascal Dewulf