Hoe begin je aan je cv?

Lees de advertentie aandachtig en maak een lijstje met de kennis, vaardigheden en karaktereigenschappen die de werkgever zoekt. Ziedaar, stap 1 voor een uitmuntend cv! Hoe gaat het verder?

1. Een jobadvertentie bevat meestal een schat aan informatie in weinig woorden. Zoekt het bedrijf waar jij wil werken iemand met ervaring? Staan ze open voor mensen die uit een totaal andere werkomgeving komen? Welke diploma’s komen in aanmerking? Als je goed leest, ontdek je snel of je een kans maakt. Lijst op met welke kennis, ervaring en eigenschappen je zal scoren in het bedrijf en zorg ervoor dat al die elementen aanwezig zijn in je cv.

2. Als je al wat ervaring hebt opgedaan, zet je die best vooraan. In dat geval gebruik je best een cv in omgekeerde chronologische volgorde: eerst de jobs die je tot nu toe hebt gedaan, daarna de opleidingen die je hebt gevolgd en eventueel iets over je talenkennis, gevolgd door hobby’s en interesses.

Als je recht van de schoolbanken komt, begin je best met je opleiding, tenzij je bijvoorbeeld een relevante hobby hebt of vrijwilligerswerk doet dat je een streepje voor kan geven.

3. Beperk je niet tot één cv voor alle vacatures, maar probeer de juiste onderdelen in de kijker te zetten voor elke sollicitatie. In het ene geval moet je wat meer nadruk leggen op je kwaliteiten als leider, de andere keer komt het vooral aan op zelfstandig werken of stressbestendigheid.

4. Zitten er gaten in je cv? Een tijdje thuis zitten – om welke reden dan ook – kan iedereen overkomen. In het beste geval kan je daar meteen bij vertellen dat je een opleiding hebt gevolgd of op een andere manier hebt geprobeerd je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Wat je in elk geval nooit mag doen is liegen! Een ervaren rekruteerder heeft dat meteen door.

5. Misschien wel het moeilijkste onderdeel van een cv is het lijstje met hobby’s, nevenactiviteiten en interesses. Probeer de schijnwerpers te richten op hobby’s waaruit blijkt dat je persoonlijkheid en verantwoordelijkheidsbesef hebt. Vergeet niet te vermelden dat je kinderen hebt als dat zo is, en vermeld eerder je bestuursfunctie bij de lokale voetbalclub dan je enthousiasme voor modelbouw.

>>> Klaar met je cv? Gebruik onze checklist!