Het antwoord dat je moet geven op de vraag : “Waarom moeten we je aannemen?”

In elk jobinterview komen gegarandeerd een aantal vragen altijd terug. “Omschrijf zelf eens je sterke en zwakke punten”, is daar altijd één van en zeker ook “Zeg eens waarom we je zouden moeten aannemen.” Die zet als het ware aan om op je knieën om een baan te smeken. Wat is het beste antwoord dat je daarop kan geven?

Standaardantwoord
Aangezien je het bedrijf waarbij je op gesprek bent nog niet van naaldje tot draadje kent en evenmin weet wie de andere kandidaten zijn, kan je eigenlijk onmogelijk weten waarom je gesprekspartners je zouden moeten aanwerven. Vandaar dat kandidaten normaal altijd hetzelfde soort antwoorden geven: “omdat ik snel leer en hard werk”, of “omdat ik in dit domein flink wat ervaring heb”. Dit is het soort antwoorden dat aan kandidaten bij hun voorbereiding op een sollicitatiegesprek wordt voorgekauwd. Achteraf kan je je daardoor zelfs wat belachelijk voelen, want je hebt het standaardantwoord gegeven dat in dergelijke omstandigheden altijd wordt gegeven. Om je kans op een job te verhogen, moet je op zoek gaan naar een antwoord dat buiten de lijntjes kleurt en dat je van anderen onderscheidt. Hoe kan je dat vinden?

Herhaal voortdurend je kernboodschap…
Eigenlijk moet je je sollicitatiegesprek vergelijken met een televisie-interview waarin een politicus zijn kernboodschap kwijt wil. En die kernboodschap moet jij in je gesprek voortdurend herhalen, zodat de vraag waarom het bedrijf je zou moeten aannemen eigenlijk al beantwoord is en zodat jij het volgende antwoord kan geven: “dat is gebleken uit wat ik hier al gezegd heb.”

…en verras met je psychologisch doorzicht
Daarnaast kan je indruk maken op je gesprekspartner door te verwijzen naar het feit dat zijn vraag een standaardvraag is, waarop veel standaardantwoorden komen. Waarom zou je niet gewoon zeggen dat je dat onmogelijk kan zeggen omdat je de andere kandidaten niet kent? Of dat je je weliswaar goed hebt voorbereid, maar dat dit niet volstaat om de bedrijfscultuur echt te kennen en dat je die bedrijfscultuur zou moeten kennen om op de vraag te antwoorden. Wedden dat je met een antwoord op de vraag waarom het bedrijf je zou moeten aannemen dat verwijst naar het feit dat ze technisch onmogelijk te beantwoorden is omdat je nog onvoldoende de bedrijfscultuur kent en de andere kandidaten niet kent, en dat ook zegt dat het bedrijf daar samen met jou achter zal komen als het je een kans geeft, je kansen op de job aanzienlijk verhoogt?

Geert Degrande